Pagina's

woensdag, februari 23, 2011

Succesvolle duurzame tour GroenLinks

Kandidaten en GroenLinks leden Flevoland toonden zaterdag 19 februari hun groene hart en toerden samen met Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren langs bijzondere locaties. De tour begon bij het zonne-eiland in Almere en ging via stadslandgoed De Kemphaan, Oostvaarderswold, het windmolenpark in de Noordoostpolder naar vliegveld Lelystad. Groenlinks vroeg hiermee aandacht voor de enorme bezuinigingen van het kabinet op natuur, landschap en milieu.



De toer begon bij het zonne-eiland in Almere waar een toelichting werd gegeven bij deze vorm van duurzame energie. Vervolgens ging de tour door naar het wandelpad Oostvaarderswold aan de Ibisweg in Zeewolde waar de twitterwalk van Natuur en Milieufederatie Flevoland werd onderschept. Lijsttrekker Jeroen Kok over het Oostvaarderwold ‘Niet alleen voor de natuur is het Oostvaarderswold belangrijk. Het Oostvaarderswold wordt een belangrijk recreatiegebied voor Almere en Lelystad. Bovendien wordt in het Oostvaarderswold natuur gecompenseerd die door de aanleg van bedrijventerreinen en woonwijken verdwijnt bij Lelystad en Almere. Het Oostvaarderswold is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van Flevoland voor zowel mens, plant als dier.’

De reis werd vervolgd naar de Kemphaan in Almere. Tweede kamerlid Liesbeth van Tongeren was onder de indruk van hoe vanuit zeer veel verschillende organisaties en invalshoeken in relatief korte tijd zo’n mooi stadslandgoed is ontstaan.

Hierna stond de Noordoostpolder op het programma. GroenLinks werd ter plaatse voorgelicht over het toekomstige windmolenpark bij de kust van de Noordoostpolder. Aan de hand van tekeningen en visualisaties werd een goed beeld verkregen van het toekomstige windmolenpark. ‘Pas als je ter plaatse gaat kijken kun je vaststellen dat de beeldvorming in de media over het windpark sterk is opgeblazen door het actiecomité 'Urk briest' en een aantal politieke partijen.’ aldus Jeroen Kok ‘Dat is jammer, wij kijken liever naar de feiten. In januari 2010 adviseerde de Provinciale Staten unaniem om 10% minder molens te plaatsen ter plaatse van Urk. De minister heeft dit advies volledig overgenomen waardoor het uitzicht op Urk wordt gespaard.’

De dag werd besloten op de luchthaven Lelystad waar symbolisch een aantal windmolens werden geplaatst. Jeroen Kok hierover: ‘Uitbreiding van de luchthaven levert veel geluidsoverlast op en slechts 200 banen. Liever investeren wij in groene energie. Studies tonen aan dat een eigen duurzaam energiebedrijf ruim 6.000 banen oplevert’.

Meer foto's vind je hier.

Geen opmerkingen: