Pagina's

donderdag, februari 24, 2011

Geen tweede Schiphol in Flevoland

~ingezonden brief~

Provincie Flevoland wil graag het huidige Lelystad Airport uitbreiden. De kleine sportvliegtuigjes maken dan plaats voor grote, veel lawaai producerende, chartervliegtuigen. Wij zijn tegen de uitbreiding van Lelystad Airport, want dat geeft heel veel geluidshinder, verstoorde nachtrust en is slecht voor de gezondheid. Bovendien levert het heel weinig werkgelegenheid op.

Volgens de plannen vliegen er in 2020 per jaar 35.000 vliegtuigen (100 per dag) met een mogelijk doorgroei naar 90.000 vliegbewegingen (250 per dag). Dat zorgt voor heel veel geluidshinder, verstoorde nachtrust en is slecht voor de gezondheid in Zeewolde, Biddinghuizen, Almere-Hout en Dronten West. Ook de aantrekkelijkheid van als woon- en recreatiegebeid neemt dan sterk af.

Hoewel de minister besloot dat de uitbreiding wordt toegestaan, lijkt de uitbreiding steeds meer op losse schroeven te komen staan. Er wordt geen geld toegekend voor luchtverkeersleiding. Schiphol – eigenaar van de luchthaven – wil ook nog geen geld in de luchthaven investeren. Wij vragen ons af of de uitbreiding er ooit nog gaat komen. Lelystad Airport ligt simpelweg te dicht bij Schiphol. Hierdoor is Lelystad Airport economisch een directe bedreiging voor Schiphol (concurrentie). Daarnaast zit het vliegverkeer elkaar in de weg. Ook ondervindt Lelystad Airport concurrentie van onder andere luchthaven Twente en luchthaven Eindhoven die ook willen gaan groeien.

GroenLinks is als enige partij in de Provinciale Staten van Flevoland altijd tegenstander geweest van de uitbreiding. Andere partijen in de Provinciale Staten van Flevoland staan te juichen voor een tweede Schiphol in de polder. Het zou namelijk goed zijn werkgelegenheid, het levert namelijk maar 'liefst' 200 banen op. De milieuvervuiling en geluidsoverlast van al dit extra vliegverkeer wordt hierbij op de koop toegenomen.

Het tweede Schiphol in de polder zal er niet komen als de provincie niet bereid is enorme sommen geld te investeren. De afgelopen jaren werden er al grote sommen geld in de bodemloze put van Lelystad Airport gestopt. Ook voor de komende jaren zijn weer de grote bedragen gereserveerd in de begroting van de provincie.
Nu (belasting)geld investeren in de ontwikkeling van Lelystad Airport is onverantwoord. Dat is geld over de balk te gooien. Dit geld kan beter ingezet worden om de de Flevolandse economie ├ęcht te stimuleren. Wij zijn erg benieuwd hoe de Flevolandse kiezers hierover denken bij de verkiezingen van de provinciale staten (2 maart 2011)!


Simon Miske en Frank Pels
Kandidaten Statenlid GroenLinks

Geen opmerkingen: