Pagina's

maandag, februari 21, 2011

Geen vee-industrie in Flevoland

Ingezonden brief

GroenLinks in Flevoland is tegen meer ruimte voor intensieve veehouderij. Er ligt een voorstel om meer ruimte te bieden aan de intensieve veehouderij tot maar liefst 7.000 m² per bedrijf. Nu gaat het nog om maximaal 2.500 m² per bedrijf.

Wij vinden het kwalijk om bijna driemaal zoveel ruimte bieden voor de zeer omstreden vee-industrie, dit terwijl er op dit moment een breed maatschappelijk protest is tegen deze vorm van vee-industrie. Landelijk zien wij een trend tot afschaling van het bedrijfsoppervlak voor intensieve vee-industrie. Het is dan ook frappant dat juist in Flevoland - u weet wel - de duurzaamste provincie van Nederland, er nu een voorstel is voor vergroting de vergroting van het bedrijfsoppervlak.

De intensieve vee-industrie levert goedkoop vlees, de zogenaamde kiloknallers, maar heeft ook nadelige gevolgen voor mens, dier en ons leefmilieu. De verschillende uitbraken van de dierziektes hebben laten zien dat intensieve vee-industrie een heilloze weg is. Het houden van zoveel dieren bij elkaar heeft ook nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er negatieve gevolgen voor de consument door overmatig gebruik van antibiotica en hormonen in de intensieve veeindustrie. Ook voor het welzijn van de dieren zijn dit soort grote intensieve veehouderijen bijzonder slecht.

GroenLinks zorgde eerder voor uitstel voor deze uitbereiding van de vee-industrie in Flevoland. Graag zouden wij dit na de verkiezingen van 2 maart willen omzetten in afstel.

Simon Miske en Frank Pels
Kandidaten Statenlid GroenLinks

Geen opmerkingen: