Pagina's

zondag, januari 06, 2008

Warmtepomp-affaire Jorritsma reloaded?


Bij de bouw van haar optrekje in Almere-overgooi besloot burgemeester Jorritsma een warmtepompinstallatie aan te leggen. Door in de winter warmte aan het grondwater te onttrekken kan zij haar woning zeer energiezuinig verwarmen. In de zomer kan het grondwater worden gebruikt voor koeling van de woning. Dit soort installaties zorgen voor een enorme daling van het energieverbruik en dragen dus bij aan de CO2-reductie.

Bij de bouw van de installatie was wel iets over het hoofd gezien. Het watervoerend pakket op 10 meter en dieper was aangewezen voor drinkwaterwinning. Het boren van filters in deze laag is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Daarbij was er voor het boren van de filters voor de warmtepomp geen vergunning aangevraagd. Door dieper dan tien meter te boren, overtraden de Jorritsma's de provinciale milieu- en grondwaterverordening.

Toen berichten hierover in de media verschenen, braken er politiek zware tijden aan voor Annemarie Jorritsma. Ze kreeg een motie van wantrouwen van de gemeenteraad van Almere aan haar broek en moest in de zomer van 2007 een aantal weken gaan nadenken over haar politieke toekomst.
Later bleek dat de installatie toch gelegaliseerd kon worden. Een paar nieuwe minder diepe filters boren en de installatie voldeed aan de provinciale regels. Eind goed, al goed …….?

In opdracht van de gemeenteraad van Almere is er een feitenonderzoek (PDF-alarm) uitgevoerd door Harry ter Braak van WagenaarHoes organisatieadvies. Onderzoeker Harry ter Braak concludeerde toen dat niet alleen Jorritsma, maar ook de Commissaris van de Koningin fouten heeft gemaakt. Zo zou de communicatie tussen Jager en Jorritsma onvoldoende duidelijk zijn geweest. Helemaal niets van waar volgens de commissaris van Koningin Michel Jager. In het radioprogramma Forum van Omroep Flevoland horen we hem het volgende zeggen:


"Sommige dingen heb ik hem (onderzoeker Harry ter Broek) niet willen vertellen"

[…….] " het is niet van belang wat er precies gezegd is" [….] "dat is een zaak tussen de betrokken burgemeester en de commissaris van de Koningin"


Waar haalt democraat (D'66) Michiel de Jager dit nou weer vandaan? De democratisch gekozen gemeenteraad van Almere laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Dan houd je toch niet allerlei informatie achter?

Zo heb ik nog wel wat vragen:
- de overtreding is vastgesteld op 4 mei 2006. Pas in januari 2007 verstuurde de provincie een brief waarin zij aangaf dat zij ging handhaven. Heeft de berichtgeving in de NRC in december 2006 hier misschien wat mee te maken?
- waarom moest het duren van mei 2006 tot september 2007 voordat iemand bedacht dat het boren van nieuwe minder diepe filters een eenvoudige oplossing was om de installatie te laten voldoen aan de regels?

Ik ga toch eens proberen hier antwoorden op te krijgen.

Geen opmerkingen: