Pagina's

zondag, februari 20, 2011

Beeldvorming windmolens bij Urk klopt niet

Een typisch geval van sterk opgeblazen beeldvorming door het actiecomité 'Urk briest' en een aantal politieke partijen in de media. Bij de Nooroostpolder gaat een windmolenpark verschijnen dat maar liefst voor 900.000 huishoudens stroom gaat leveren. Als gevolg hiervan verdwijnt volgens 'Urk briest', de SP, ChristenUnie en SGP Urk achter een 'ijzeren gordijn'. De waarheid is echter heel anders. Mede dankzij een advies van provinciale staten van Flevoland worden er voor Urk geen molens geplaatst. De molens blijven op minimaal 1,5 kilometer afstand aan weerskanten van Urk. En zo ziet dat er nou uit (klik op plaatje hieronder voor een grotere afbeelding). Deze visualisatie is door de Technische Universiteit Delft gecontroleerd en vormt volgens de TUD een getrouwe weergave van hoe het er straks uitziet.


En kijk nu eens hoe het er volgens 'Urk briest' uitziet (borden van 'Urk briest'):


'Urk briest' lijkt compleet te vergeten dat de molens op minimaal 1,5 kilometer van Urk komen te staan (en absoluut niet voor Urk): geen 'ijzeren gordijn' dus of aantasting van het aangezicht van Urk. Allemaal zwaar overdreven.

Draaikonten door SP, ChristenUnie en SGP
Het windmolenpark wordt geplaatst op de plek die door de Provinciale Staten is aangewezen in het omgevingsplan. De provinciale staten van Flevoland hebben in januari 2010 een advies uitgebracht aan de minister. Dit advies is door alle partijen (dus ook SP, ChristenUnie, CDA en SGP) gesteund. In dit advies wordt gevraagd om het aantal molens met 10% te reduceren om het uitzicht bij Urk te sparen. De minister heeft dit advies volledig overgenomen. De Provinciale Staten van Flevoland hebben dus precies gekregen waarom ze zelf hebben gevraagd. Dat de SP, ChristenUnie, SGP en in mindere mate het CDA er nu heel anders over lijken te denken is uiterst dubieus. Dat zal wel iets met de verkiezingen te maken hebben....

Hieronder: de rapportage van de Technische Universiteit Delft over de visualisatie (bovenste foto) van de windmolens bij Urk ( windkoepel Noordoostpolder).
Rapport-TU-Delft Over Windmolens Bij Urk

4 opmerkingen:

Unknown zei

De Urkers hebben 15 jaar de tijd gehad zich met dat windpark te bemoeien, invloed te hebben, maar het interesseerde ze niet.

Nu kunnen ze mee-investeren, laat ze dat maar doen.

Anoniem zei

Draaikonterij? Ga je verhaal maar eens uitleggen op Urk. En wat vindt jullie PSP-aanhang van de draai van GroenLinks van pacifistisch naar oorlogzuchtig? het lijkt een beetje op de pot verwijt de ketel

Frank Pels zei

Beste anoniem,

Ik ga vanavond naar Urk (debat) en zal dat zeker uitleggen.

Frank Pels

Anoniem zei

Die 900 000 klopt niet....