Pagina's

maandag, september 20, 2010

Bus rijdt over file heen

In Nederland hebben we de superbus van Wubbo Ockels. Deze kan op een aparte baan passagiers vervoeren met een topsnelheid van 250 kilometer per uur. De bus heeft al verschillende testritten gemaakt.


Het kan echter nog mooier. In China hebben ze nu een bus die zo hoog is dat het overige verkeer eronder door kan rijden.

In de dichtbevolkte steden van China is de verkeersdrukte een groot probleem. Afgelopen zomer stonden duizenden Chinezen nog vast in files die letterlijk wekenlang duurden. Om de verkeersproblemen wat te verlichten, is er nu een bus ontworpen die over de file heen kan rijden.

De nieuwe bus moet over bestaande wegen heen gezet worden. Het voertuig is 4,5 meter hoog en zo breed dat er twee banen verkeer onder de bus door kunnen rijden, tussen de twee meter hoge ‘benen’ van de bus door.
Om ongelukken te voorkomen komt er op de achterkant van de bus een sensor die in de gaten houdt of het aankomende verkeer niet te hoog is.

De bus rijdt op speciale rails aan beide kanten van de weg, met een snelheid tot tachtig kilometer per uur. Het geschikt maken van wegen voor de futuristische bus is veel goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van een metrolijn. De bus moet gaan rijden op electriciteit. Volgens de ontwerper van de bus zou zijn uitvinding de verkeersdrukte kunnen reduceren met twintig tot dertig procent.

1 opmerking:

Anoniem zei

Verbeteren van het Openbaar Vervoer is een schijnoplossing.
Als je geen last meer hebt van de files, zul je vaker en meer gaan reizen.
Het bevordert de mobiliteit, het vergroot het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot.

Minder kilometers maken, dat is een veel beter idee.