Pagina's

dinsdag, maart 24, 2009

Ideale schoonzoon

Merijn Jacops (PvdAGroenLinks Zeewolde) wordt in het zonnetje gezet in de column 'Schoppen Troef' van het toonaangevende en onafhankelijke Zeewolde Actueel.

De komst van PvdA/GroenLinks in het college mag een verademing worden genoemd. Plotseling krijgen we met z’n allen in de gaten dat de wereld groter is dan Zeewolde. De meeste mensen die ’s ochtends het dorp uitrijden en bij Nijkerk of Almere in de file komen te staan, wisten dat natuurlijk al lang. Toch zijn er ook die denken dat het op deze aardkloot allemaal draait om wat er gebeurt tussen de Spiekweg en de Strandweg en tussen de Ossenkampweg en de Eikenlaan. Over hen willen we het deze keer niet hebben. Waarover dan wel? Over Merijn Jacops! Merijn is raadslid namens PvdA/GroenLinks. Hij zou de schoonzoon van Jan Klop geweest kunnen zijn (zoals het CDA ook zo’n ‘koppel’ heeft), maar dit is niet het geval. Dit neemt niet weg dat Merijn hoge ogen zou gooien bij een eventuele verkiezing van een ideale schoonzoon. Een beetje drammerig is Merijn soms wel. Ook dit geeft niet. Mogelijk dat de partij waarvan hij lis is hier iets mee van doen heeft. Hoe het ook zij, Merijn komt regelmatig met de alleraardigste moties. Geen enkel ander raadslid zou op het idee komen! Een tijdje geleden (maar toen maakte PvdA/GroenLinks nog geen deel uit van de coalitie!) wilde Merijn de film van Al Gore draaien in de gemeenteraad. De meeste raadsleden hadden hier geen behoefte aan. Mogelijk hadden ze geen zin geconfronteerd te worden met hun geweten. Of wellicht hadden ze al gore films genoeg gezien. Nu Merijn weet dat er namens zijn partij een wethouder in het college zit, heeft hij meer succes. Zo wist hij te bewerkstelligen dat op dinsdag 10 maart de vlag van Tibet de hele dag wapperde bij het ingepakte gemeentehuis. Zeewolde was een van de acht Nederlandse gemeenten die op deze manier aandacht vroeg voor het Tibetaanse verzet tegen de Chinese overheersing. Bij het hijsen van de vlag hield wethouder Hendrik de Vries (PvdA/GroenLinks) een vlammende speech. Hij vergeleek de Tibetanen met onze Friezen. In beide gevallen ging het volgens hem om uiterst vredelievende volken. De Zeewolder wethouder merkte in dit verband op dat je anno 2009 de heidense voorouders van onze noorderlingen niet meer kwalijk mocht nemen dat zij in 754 een bekende evangelieprediker hadden vermoord. Hier kunnen we natuurlijk een boom over opzetten, De Vries’ stelling was duidelijk: wij nemen onze Friezen toch ook niet serieus met hun afscheidingsplannen, waarom doen de Chinezen dat dan wel richting Tibet? Helaas was er dinsdagmorgen geen Chinese cameraploeg aanwezig in Zeewolde. Daarbij was de te hijsen (Tibetaanse) vlag ook nog eens een vlag van niks. Veel te klein. Volgens De Vries ging het echter om het gebaar. Dagblad Trouw vermeldde dit op dinsdag 10 maart op de voorpagina, ons ‘protest’ krijgt daarmee vele malen meer aandacht dan Merijn ooit had durven dromen!

Licht uit
Voor zaterdag 28 maart heeft Merijn nog een motie ingediend. We verbruiken met z’n allen veel te veel energie. Daar mag best eens bij stil worden gestaan. Het is de bedoeling dat we dat de genoemde zaterdag een uur lang gaan doen, namelijk van 20.30 tot 21.30 u. Het licht moet dan uit. In AustraliĆ« startte men enkele jaren geleden met het initiatief. Veel Europese steden volgden het voorbeeld vorig jaar en dit jaar moet het nog uitgebreider. Wethouder Hendrik de Vries beloofde Merijn dat hij aandacht zou vragen voor de actie op de Gemeentepagina. Alleen de VVD zag het allemaal niet zo zitten. ,,Laten we de gemeente besturen en overgaan tot de orde van de dag,” was de liberale boodschap in de raadsvergadering waarin Merijn met z’n idee op de proppen kwam. Met een beetje meer fantasie zou onze ideale schoonzoon ook de VVD aan zijn zijde hebben gekregen. [...]


Lees hele column>>

Geen opmerkingen: