Pagina's

zondag, augustus 12, 2007

Jorritsma heeft het niet begrepen

Onlangs werd in Almere de op krukken lopende Henk Schuurman neergestoken door hangjongeren. Hij werd met een mes in zijn rug gestoken omdat hij het waagde een opmerking te maken nadat ze zijn auto hadden bekogeld met eieren. Henk Schuurman bloedde dood, terwijl zijn vrouw machteloos toekeek. De ambulance deed er dertig minuten over. In Almere, met ruim 180.000 inwoners, zijn er 's avonds en in het weekend maar twee ambulances. Deze ambulances waren bezet, dus moest de ambulance uit het dertig kilometer verder liggende Zeewolde komen.

De buurt stond op zijn kop, de familie en vrienden van Henk Schuurman waren laaiend.
Burgemeester Jorritsma was niet vergeten dat zij een 'geraniumfunctie' bekleedde en minister was geweest in twee paarse kabinetten. Zij omschreef de gebeurtenissen als een 'naar incident'.

Hieronder een film van de toespraak die de broer van Henk Schuurman hield op de plek waar Henk Schuurman werd neergestoken. Het is een keiharde en indrukwekkende noodkreet.
Mede naar aanleiding van dit 'incident' kom ik helaas veel (linkse) mensen tegen die mij opvallend goed het succes van Geert Wilders kunnen verklaren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vraag me af in hoeverre dit een geldkwestie is. Het staat me zo bij, dat een mensenleven volgens allerlei economische modellen een miljoen euro waard is. Als er dus een keer per zeg 4 jaar een incident zoals je hier beschrijft plaats vind, dan mag een ambulance niet meer dan een kwart miljoen euro per jaar kosten. Is de ambulance duurder, dan is het acceptabel dat er eens in de 4 jaar iemand onnodig sterft (ik ben het er niet zo mee eens overigens, maar dat terzijde).

Hoe dan ook. Ambulances kosten geld, belastinggeld lijkt me. Ik vermoed dat mensen, die nu verontwaardiging over dit incident uitten, ook boos zouden zijn als de belastingen worden verhoogd om meer ambulances standby te laten staan.

Frank Pels zei

Inderdaad, het is erg duur om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg ambulances zijn.

Maar de afgelopen jaren is de ambulancezorg wel tot een - voor een beschaafd land - zorgelijk niveau terugbezuinigd met name in dun bevolkte gebieden (zoals bijvoorbeeld Flevoland).

Kortom: er is dus ergens een optimum tussen kosten en goede ambulancezorg. In een aantal gebieden in dit land is dit optimum nog erg ver weg......