Pagina's

zondag, december 26, 2010

Geld over de balk: uitbreiding Lelystad Airport

De uitbreiding van Lelystad Airport tot een tweede Schiphol in de polder komt steeds verder op losse schroeven te staan. Schiphol - de eigenaar - wil voorlopig geen cent investeren. In de stukken van provincie wordt tegenwoordig gewoon opgeschreven dat de uitbreiding er zeker niet voor 2020 komt.

En Hans Alders - voorzitter van De Tafel van Alders, een adviescommissie over de toekomst van de luchtvaart - legt deze week (zie onderstaand filmpje) omstandig uit dat van uitbreiding voorlopig nog lang geen sprake is. Wij vragen ons af of de uitbreiding er ooit gaat komen. Lelystad Airport ligt simpelweg te dicht bij Schiphol. Hierdoor is Lelystad Airport economisch een directe bedreiging voor Schiphol (concurrentie). Daarnaast zit het vliegverkeer elkaar in de weg. Ook ondervindt Lelystad Airport concurrentie van onder andere luchthaven Twente en luchthaven Eindhoven die ook willen gaan groeien.

GroenLinks is als enige partij in de Provinciale Staten van Flevoland altijd tegenstander geweest van de uitbreiding. Alle overige partijen in de Provinciale Staten van Flevoland staan te juichen voor een tweede Schiphol in de polder. Het zou namelijk goed zijn werkgelegenheid, het levert namelijk maar 'liefst' 200 banen op. De milieuvervuiling en geluidsoverlast van al dit extra vliegverkeer wordt hierbij op de koop toegenomen.

Kosten noch moeite werden de afgelopen statenperiode gespaard. Ruim 32 miljoen overheidsgeld werd er dit jaar al in de bodemloze put van Lelystad Airport gestopt. Ook voor de komende jaren zijn weer de nodige tonnen per jaar voor de luchthaven gereserveerd in de begroting van de provincie. En zelfs dat is nog niet genoeg: de PvdA pleitte ervoor om nog meer geld in het 'speerpunt' Lelystad Airport te stoppen.

Nu de uitbreiding zeker de komende tien jaar nog niet gaat plaatsvinden, vraagt GroenLinks zich af of je ál dat geld  niet beter kan gebruiken om de Flevolandse economie écht te stimuleren. Een GroenLinks-motie van deze strekking haalde het niet, maar wij blijven volhouden. Wij zijn erg benieuwd hoe de Flevolandse kiezers hierover denken bij de verkiezingen van de provinciale staten (2 maart 2011).

Geen opmerkingen: