Pagina's

maandag, december 27, 2010

Duurzame energie voor de hele wereld

Zo....... even tijd om te dagdromen. 

Hieronder een filmpje van het Sahara Solar Breeder project van hun woestijnplan. De woestijn bestaat vooral uit silica (silciumoxide = zand) en licht. Voor het project Sahara Solar Breeder worden er een hele serie fabrieken gebouwd aan de rand van de Sahara. De units maken van zand silica en glasplaten. Silcium is tevens het hoofdbestanddeel van zonnepanelen. 

Hieruit kunnen zonnepanelen worden gemaakt. Deze panelen gaan stroom opwekken in nieuwe solarplants. Met die stroom kan meer silica worden gemaakt voor nog meer zonnepanelen. Met de extra zonnepanelen wordt weer extra stroom gemaakt waarmee weer nieuwe zonnepanelen worden gemaakt. Enzovoort, enzovoort ...... 
Tot je voldoende zonnepanelen hebt om de hele wereld mee van stroom te voorzien. De hele keten aan glas-, zonnepaneelfabrieken en energiecentrales kan de wereld van stroom voorzien. De stroom zou geleverd kunnen worden via een supergeleidend wereldnetwerk. 

De bedenkers van de plannen begrijpen ook wel dat de problemen die nog opgelost moeten worden enorm zijn. Om te beginnen hebben ze al enorme bergen geld nodig. Projectleider  Hideomi Koinuma, noemt zijn project liefkozend het Super Apollo Project. Apollo was de Griekse God van de Zon en verwijst ook nog eens naar de eerst NASA Apollo maanreis. Ook voor Apollo maanreis waren berg geld nodig en moesten een aantal pittige technische vraagstukken worden opgelost. 

Op zich een goed idee. Ik heb de energiehuishouding niet doorgerekend, dus ik heb ook geen idee of het werkt. In theorie kan het: je hoeft nog geen 1% van de totale zonne-energie op te vangen die de aarde bereikt om de totale energie-behoefte van de wereld te verzorgen. 

Geen opmerkingen: