Pagina's

Houding provincie Flevoland over Lelystad Airport diepdroevig

Lelystad Airport moet een tweede Schiphol worden. Afgelopen week sloot de procedure voor zienswijzen. Een kleine tienduizend zienswijzen zijn ingediend. Hoog tijd om eens in te zoomen op de zienswijze van de provincie Flevoland, daar is tenslotte de grootste impact van Lelystad Airport. Vorig jaar slaagde de commissaris der Koning, Leen Verbeek, er al in om de bezwaren op minachtende wijze weg te zetten met ‘rituele rimpelingen’.  De verwachtingen waren dus hooggespannen. En wat had de scribent van dienst van Flevoland weten te produceren? “Er bestaat namelijk verspreiding van informatie over de uitbreiding van Lelystad Airport die niet altijd gebaseerd lijkt te zijn op feiten.” In normale mensentaal: volgens de provincie Flevoland liegen de mensen die bezwaren hebben tegen Lelystad Airport de boel bij elkaar. Blijkbaar zijn de argumenten bij de provincie Flevoland uitgeput.

Er zijn een kleine tienduizend bezwaren ingediend. Tientallen gemeenten waaronder Dronten en Zeewolde, bewonersgroepen, milieuorganisaties, burgers en de provincie Gelderland en  Overijssel kwamen met serieuze en goed onderbouwde zienswijzen. En dit is dan de reactie van de provincie Flevoland. Het lijkt wel op het gedrag van een dwarse, stampvoetende peuter wiens favoriete speelgoed of snoepgoed wordt afgepakt. De houding van de provincie Flevoland over de enorme impact van Lelystad Airport, daar kun je allerlei dingen van vinden. Laten het we het netjes houden: diepdroevig.

Als het over windenergie gaat dan weet de betrokken gedeputeerde Fackeldey in dezelfde week bij de NOS de mooiste ambtenarenlingo te produceren:
“De belangrijkste les die de provincies volgens Fackeldey de afgelopen jaren hebben geleerd, is dat nooit meer van bovenaf plannen erdoor gedrukt moeten worden. "Wat niet werkt, is als je dat van bovenaf uitstort en zegt: zoek het verder maar uit.Het is van het grootste belang om vanaf het prille begin de bevolking erbij te betrekken, zegt hij. "Van onderaf opbouwen, draagvlak creĆ«ren, dat is een belangrijke voorwaarde om windenergie te kunnen laten slagen. Het sleutelwoord is participatie."
Ook ten aanzien van Lelystad Airport verwachten wij van de provincie serieuze aandacht voor de bezwaren van Lelystad Airport.

Wij adviseren de Statenleden en Gedeputeerde Staten aan de volgende stukken eens goed te bestuderen:Geen opmerkingen: