Pagina's

vrijdag, oktober 19, 2012

Quote 'Tegen een schappelijke vergoeding is Hans Alders tot veel bereid'

Volgens Hans Alders, voorzitter van Energie-Ned, de belangenbehartiger van de Nederlandse energiebedrijven, gaan we het niet redden, de afgesproken 14 procent duurzame energie in 2020. We moeten daarom de blik richten op 2050. Dat geeft weer even wat lucht.

Bert Wagendorp prikt in de Volkskrant meedogenloos door de onzin van Hans Alders heen: "'Met stip binnengekomen in de top-3 van Hans Alders' Beste Gotspes Aller Tijden." 

Het hele artikel "Bert Wagendorp: 'Tegen een schappelijke vergoeding is Hans Alders tot veel bereid'" lees je hier. Ach, Hans Alders. Ooit in het spoor van Wim Kok omhooggevallen tot milieuminister. Daarna in Groningen uitgegroeid tot ferm bijschnabbelende commissaris van de koningin. En nu, in zijn nadagen, beroepslobbyist.
Tegen een schappelijke vergoeding is Alders tot veel bereid. Een jaar of vier geleden zorgde hij ervoor dat Schiphol precies kreeg wat het wenste, ten koste van een miljoen omwonenden. Even later verklaarde hij namens de energiebedrijven dat de problemen met kernafval waren opgelost en dat het los kon, met de bouw van kerncentrales.
Zo'n man. De Hans Hillen van de PvdA. Manipulators die louter de belangen van hun opdrachtgevers en de eigen portemonnee in het oog houden.
[..]
Nederland investeert peanuts in duurzame energie: Slochteren heeft ons lui gemaakt en de fossielebrandstoffenlobby heeft ons in slaap gesust. In veel Europese landen is de duurzame norm voor 2020 allang gehaald. Duitsland investeert ongeveer dertig keer zoveel in duurzame energie als wij. 'Clean Tech' is wereldwijd de snelstgroeiende economische sector en banenmachine.
Maar bij ons slaagt een energiekongsie van gevestigde belangen er nu al ruim tien jaar - sinds het Nationaal Milieubeleidsplan 2001 - in om verduurzaming te traineren en ons onzin op de mouw te spelden. Dat de energiebedrijven door de kolenbelasting geen geld overhouden om biomassa bij te stoken bijvoorbeeld.
Eerst jarenlang dwarsliggen en dan met een stalen gezicht beweren: 'Maar je komt zonder kolencentrales nooit op tijd aan genoeg groene stroom.' Met stip binnengekomen in de top-3 van Hans Alders' Beste Gotspes Aller Tijden.

Geen opmerkingen: