Pagina's

maandag, september 17, 2012

Jeroen Kok loopt over van GroenLinks naar D66 (Flevoland) – een persoonlijke beschouwing


De week van GroenLinks was door de verkiezingsuitslag ronduit slecht te noemen. De gifbeker van GroenLinks moet blijkbaar hélémaal leeg. Zojuist verscheen een persbericht van GroenLinks en D66 over een nieuwe tegenslag. Jeroen Kok (GL) loopt over van GroenLinks naar D66. Hij gaf daarbij aan dat ‘we (GL en Jeroen Kok) helaas uit elkaar zijn gegroeid’. Dit betekent dat het aantal zetels van GroenLinks in de provinciale staten halveert van twee naar één. Simon Miske mag vanaf nu alleen GroenLinks vertegenwoordigen in de Provinciale Staten van Flevoland.

Zetel is van GroenLinks
De zichtbaarheid van een provinciale politicus is beperkt. Daarnaast wordt bij de provinciale statenverkiezingen ook gekozen voor de eerste kamer. Mensen stemmen dan ook vooral op de partij en nauwelijks op de persoon. Jeroen Kok neemt een zetel mee naar D66 die gewoon van GroenLinks is. Als hij zich niet meer bij GroenLinks thuisvoelt, dan zou hij deze zetel eigenlijk gewoon moeten inleveren. Iemand anders op de lijst (zeer waarschijnlijk Judith Staalman) kan dan namens GroenLinks in de provinciale staten. Het meenemen van de zetel kan gezien worden als kiezersbedrog, want de mensen hebben op GroenLinks gestemd en niet op D66.

Jeroen Kok heeft bij zijn kandidaatstelling voor GroenLinks ervoor getekend dat hij in dit soort gevallen zijn zetel afstaat. Ik ben erg benieuwd naar zijn motivatie om dat – anderhalf jaar na het zetten van deze handtekening – niet te doen. Jeroen Kok kan overigs niet door GroenLinks gedwongen worden zijn zetel op te geven. Statenleden worden benoemd ‘zonder last of ruggespraak’.

D66 valt niets te verwijten
D66 valt niets te verwijten: zij accepteren ‘het cadeautje’ dat op deze wijze naar hen toekomt. Het is bovendien beter dan het alternatief. Jeroen Kok had ook zelfstandig verder kunnen gaan (lijst Kok), maar in je eentje zonder rugsteun van een partij, fractie en commissieleden bereik je niet veel. De zetel is bij fractievoorzitter Michiel Rijsberman (D66) in redelijk goede handen. D66 en GroenLinks hebben veel standpunten gemeen. Het blijft alleen jammer dat D66 nog steeds in het sprookje van een tweede Schiphol in de polder (groei Lelystad Airport) blijft geloven. Dat je door goedkope vakantiecharters hierheen te halen een enorme werkgelegenheid krijgt en uiteraard hélémaal geen geluidsoverlast. Zelfs eigenaar Schiphol gelooft er blijkbaar niet in: ze kochten de luchthaven in de vorige eeuw voor 1 gulden en sindsdien is er van serieuze investeringen geen sprake.  Er komt vast nog een gelegenheid in de provinciale staten om Jeroen Kok op dit punt stevig aan de tand te voelen. Hij was tenslotte jarenlang tegenstander van de groei van de luchthaven.

Persoonlijke mening
Het blijft echter een teleurstellende gang van zaken. Ik hoop dat Jeroen Kok dan ook alsnog zijn zetel opgeeft zodat deze weer vrijkomt voor een GroenLinkser.
Voor de volledigheid: dit item bevat mijn persoonlijke mening en geeft niet het standpunt van GroenLinks weer.

Meer informatie:Geen opmerkingen: