Pagina's

VVD valt van zijn geloof af: Prorail terug naar overheid

De VVD slaat al jarenlang veel te ver door in 'het vrije markt-denken'. Het-vrije-markt-denken in een notendop: Je maakt gewoon van alles een 'markt',  ook als er hélémaal geen markt is. Deze 'markt' zorgt er dan vervolgens voor dat alles uiterst efficiënt gaat verlopen en dat vraag, aanbod, kwaliteit en prijs automatisch optimaal worden.

Schrijnende voorbeelden:

  • Je hebt een klein land als Nederland met een redelijk spoorbedrijf. Je deelt dit redelijk goedlopende spoorbedrijf op in verschillende bedrijven die je vervolgens met elkaar laat concurreren. De gevolgen laten zich raden.....
  • De post: op mijn werk komen elke dag vier tot zes verschillende bezorgers van post en pakketjes allemaal in hun eigen autootje. Je maakt mij niet wijs dat dat goedkoper en efficiënter is dan 1 postbedrijf. 
  • Het nieuwste slachtoffer: de zorg.... Je maakt er gewoon een 'markt' van met tandartsen en ziekenhuizen die winst mogen maken. Alsof je met een gebroken been of een ontstoken kies meerdere zorgaanbieders gaat bellen om te vragen wat het kost en vervolgens over de prijs gaat onderhandelen. Ik denk dat ik de uitkomsten nu al ken....
Maar is de VVD nu tot het inzicht gekomen dat 'de markt' niet de oplossing voor alles is? Asfaltliefhebber Charlie Aptroot stelt voor Prorail op te heffen en de taken volledig bij Rijkswaterstaat in staatshanden brengen.

Snapt de VVD nu eindelijk dat 'de vrije markt' niet de oplossing voor alles is? 

Geen opmerkingen: