Pagina's

zaterdag, januari 22, 2011

Top GroenLinks Flevoland tegen missie Afghanistan

De kandidaat Provinciale Statenleden Jeroen Kok (lijsttrekker), Frank Pels (2), Simon Miske (3), Indira Draijer (4), Judith Staalman (5) en Sander Lochtenberg (6) van GroenLinks zijn tegen een nieuwe uitzending naar Afghanistan. Ook de huidig fractievoorzitter en statenlid Adilia Roda is die mening toegedaan. Zij roepen de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in Den Haag op om tegen het plan te stemmen. De (kandidaat) Statenleden hebben grote moeite met het militaristische karakter van de nieuwe missie. "We willen absoluut niet in een guerrillaoorlog terecht te komen. Zo'n oorlog is niet te winnen en kost alleen maar onnodige slachtoffers” zegt Jeroen Kok die lijsttrekker is voor GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart a.s.

Kok vindt het een prima zaak dat binnen zijn partij een discussie is losgebrand over Afghanistan. "Alle leden kunnen hun mening geven en met de Tweede Kamerfractie in discussie gaan. Zo hoort de partijdemocratie ook te werken. En dit is onze mening", aldus Jeroen Kok.

De Flevolandse (kandidaat) Statenleden hebben er begrip voor dat de Tweede Kamerfractie niet meteen nee zegt en eerst een hoorzitting in de Tweede Kamer wil afwachten. "Het onderwerp leent zich er niet voor om al te gemakzuchtig ja of nee te zeggen. Maar binnen deze zorgvuldige afweging is geen ruimte voor na├»viteit. Daarvoor liggen de politieke overtuiging en doelstellingen van GroenLinks te ver af van die van het kabinet” aldus Kok.
De omstreden missie die het Kabinet voorstelt zou gaan om 40 civiele politiefunctionarissen, 20 marechaussees, 165 politietrainers en 125 militairen om hen te beschermen. Daarnaast nog 120 mensen aan personeel om vier F-16's in de lucht te houden en eventuele aanvallen te helpen afslaan. De missie in Kunduz moet lopen van halverwege dit jaar tot halverwege 2014. Bij de missie zou grondig moeten worden samengewerkt met Duitsland. Duitsland heeft de leiding over de NAVO-troepen. Het kabinet moet steun vinden bij de oppositiepartijen omdat gedoogpartij PVV tegen is.
“Zo’n missie lijkt in de verste verte niet op een civiele operatie. Als je een civiele operatie wilt uitvoeren dan stuur je vrachtvliegtuigen met bouwmaterialen voor scholen en geen gevechtsvliegtuigen met scherpe patronen” alsdus Kok.

Als de Tweede Kamerfractie van GroenLinks het kabinetsplan niet steunt zal er geen meerderheid in het Parlement zijn voor dit plan.

1 opmerking:

rob alberts zei

Voorstanders binnen GroenLinks hoor en zie ik niet.
Ik wacht daarom alleen maar op de motivatie van de GroenLinks fractie in de Tweede Kamer.
Alle tegenstanders hebben daar voldoende voorzetten en aanzetten voor gegeven.