Pagina's

dinsdag, juni 08, 2010

GroenLinks: luchthavengeld over de balk

Lelystad Airport mag gaan uitbreiden tot een tweede Schiphol. Maar eigenaar Schiphol wil voorlopig niet investeren. Daar zijn op dit moment vanuit economisch perspectief goede redenen voor. Toch is tijdens de Algemene Beschouwingen op 27 mei door een meerderheid van de Provinciale Staten van Flevoland, bestaande uit PvdA, CDA, VVD, SGP en ChristenUnie, besloten om zelf als provinciale overheid weer fors geld in de ontwikkeling van Lelystad Airport te gaan steken. Volgens GroenLinks Statenlid Frans van Schoot is het juist in deze crisistijd onverantwoord om zoveel geld over de balk te gooien.

GroenLinks Statenlid Frans van Schoot hierover: "De provincie heeft de afgelopen jaren tonnen per jaar uitgegeven voor het speerpunt Luchthaven. Tot op heden wil Schiphol desondanks niet investeren in luchthaven Lelystad. Het lijkt wel of de PvdA, CDA, VVD, SGP en de ChristenUnie aan tunnelvisie lijden. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de luchthaven netto slechts 200 banen oplevert, toch hebben de partijen besloten nu een blanco ongedekte cheque uit te schrijven om nog meer geld in de luchthaven te steken onder het mom van creëren van meer werkgelegenheid. Eerder dit jaar stopten de Flevolandse overheden al 32 miljoen in het aan de luchthaven gerelateerde bedrijventerrein OMALA". Geld dat er volgens van Schoot helemaal niet is in de begroting van Flevoland. Van Schoot wijst erop dat verschillende regionale luchthavens in Europa alleen kunnen bestaan dankzij royale financiële steun van betrokken overheden: "Vliegveld Eelde krijgt jaarlijks ruim een miljoen euro steun van de Noordelijke provincies." Van Schoot noemt het zeer opmerkelijk dat Schiphol als deskundige partij en als eigenaar al jarenlang geen geld stopt in de luchthaven die ze destijds praktisch cadeau heeft gekregen.

GroenLinks verzet zich al jaren met hand-en-tand tegen de komst van een tweede Schiphol naar Flevoland. “Voor ons waren de geluidsoverlast en de lucht- en milieuverontreiniging de voornaamste redenen om tegen de uitbreiding van de luchthaven te zijn. Nu is daar een belangrijke financiële reden bijgekomen. Het is onverantwoord om in deze crisisperiode zoveel geld te stoppen in een kansloze luchthaven die niet eens in eigendom van Flevoland is. Het weinige provinciale geld dat we hebben kunnen we echt beter besteden." aldus Van Schoot.

GroenLinks wil graag dat de provincie geen geld meer in de luchthaven stopt. Een GroenLinks-motie van deze strekking kreeg de steun van de SP en de Partij voor de Dieren, maar haalde geen meerderheid in de Statenvergadering van 27 mei.

Geen opmerkingen: