Pagina's

zondag, juli 05, 2009

Inspraak MER Lelystad Airport

De luchthaven Lelystad (Lelystad Airport) heeft plannen voor uitbreiding. Het moet een 'tweede' Schiphol worden met vier miljoen passagiers per jaar. Niet alle Flevolanders vinden bulderende opstijgende Boeings op lage hoogte boven Zeewolde, Almere, Dronten en Lelystad een goed idee. Op 29 juni 2009 kon er in het provinciehuis van Flevoland worden ingesproken op de MER (milieu-effect rapportage). Hierbij waren zo'n 200 mensen aanwezig, waarvan er 24 inspraken. De MER was zeer uitvoerig (zo'n 800 bladzijden) en bovendien zeer taaie kost. De meeste mensen waren echter opvallend goed ingevoerd in de materie. Een groot aantal insprekers wisten een uitstekend verhaal te houden met soms een verfrissende invalshoek.

Hieronder een greep uit mijn bevindingen van de avond:
- mensen vertrouwen het maar niks. Als de luchthaven er ligt, zal deze onbeperkt gaan groeien (salami-tactiek), en waarom is er slechts gekeken tot 2015?
- 800 pagina's tekst en maar zes weken gelegenheid voor reactie en dat ook nog in een vakantieperiode. A-sociaal noemde een inspreker het.
- er waren veel klachten over de vliegroutes. Deze blijken niet te kloppen en kunnen ook zo weer gewijzigd worden zonder inspraak of overleg met wie dan ook. Leefbaar Zeewolde toverde een tekening van de luchtverkeersleiding tevoorschijn met hele andere vliegroutes. Het zeer belangrijke onderdeel geluid van de MER klopt daarmee dus niet.
- uiteraard veel klachten over de geluidsoverlast die zal ontstaan (slechter slapen, meer stress, schoolprestaties van kinderen gaan achteruit);
- veel opmerkingen over de vliegroute over de Oostvaardersplassen. Vogels en vliegtuigen verdragen elkaar slecht. Een vogel in de motor van een vliegtuig kan een motorstoring veroorzaken. En een botsing met een vliegtuig is voor een vogel ook niet erg gezond. En dan hebben we het nog niet eens over stress bij vogels en andere dieren als gevolg van het vliegtuiglawaai.
- er waren maar erg weinig Statenleden (bijna heel GroenLinks was aanwezig en er waren een paar verdwaalde SP-ers);
- een aantal insprekers kondigden al aan hun protest door te zetten tot aan de Raad van State.
- GroenLinks heeft ook ingesproken.

Schriftelijk kunnen zienswijzen nog worden ingediend tot woensdag 22 juli. Een voorbeeld bezwaarbrief is te downloaden via de site van StEM Zeewolde.

Hieronder nog een korte foto-impressie en een aantal filmpjes.


Verslag omroep Flevoland


Inspraak GroenLinks Dronten


Inspraak StEM Zeewolde


Milieudefensie voorafgaande aan de inspraak-avond (1)


Milieudefensie voorafgaande aan de inspraak-avond (2)









Geen opmerkingen: