Pagina's

woensdag, juli 08, 2009

Geen tweede Schiphol!


De luchthaven Lelystad (Lelystad Airport) heeft plannen voor uitbreiding. De start- en landingsbaan moet verlengd worden zodat er grote vliegtuigen zoals Boeings en Airbussen kunnen gaan landen en opstijgen. Het moet een tweede Schiphol worden met vier miljoen passagiers per jaar.

Wat levert het op?
Vooral goedkope chartermaatschappijen zullen gaan vliegen vanaf Lelystad Airport. Op lokaal niveau zal de uitbreiding economisch nauwelijks van belang zijn. Er werken nu al veel Flevolanders op Schiphol. Zij kunnen misschien dichterbij aan de slag, maar van extra banen zal nauwelijks sprake zijn. Het niet-Schipholgebonden verkeer is voornamelijk in handen van low-budget-maatschappijen, en juist zij proberen maximaal te besparen op arbeidskosten. Deze vluchten leveren economisch bijna niets op, daarom wil Schiphol ze graag gaan verplaatsen naar Lelystad Airport. In plaats van investeren in een betonnen start- en landingsbaan zou er beter geïnvesteerd kunnen worden in duurzame (groene) banen.

Overlast
De uitbreiding van luchthaven Lelystad zal veel overlast veroorzaken in de woonkernen Lelystad, Almere, Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, Zeewolde, Harderwijk, Hierden, Nunspeet, Ermelo en omliggende plaatsen.

De uitbreiding van luchthaven Lelystad zal voor mens en dier de rust verstoren in een groot aantal natuurgebieden, waaronder de Oostvaardersplassen, Natuurpark Lelystad, het Larserbos, het Knarbos, de Hollandse Hout, het Harderbos, het Horsterwold, het Hulkesteijnse bos, het Veluwemeer en de Veluwezoom.

Verruiming van de luchtvaartcapaciteit is in strijd met de wereldwijde doelstelling om uitstoot van CO2 te verminderen. Extra luchtvaartcapaciteit is het slechts denkbare antwoord op de klimaatcrisis. De recessie wordt er evenmin mee bestreden.

Wat betekent het voor mij?
Lelystad Airport ligt 10 kilometer van de bebouwde kom van Biddinghuizen. Dronten ligt op 13 kilometer afstand van de luchthaven. Iedereen die graag wil weten wat dat betekent aan geluidsoverlast moet maar eens op bezoek gaan in plaatsen rondom Schiphol.
De gevolgen van geluidsoverlast voor de gezondheid zijn redelijk bekend. Slechte nachtrust, meer stress, verminderde leerprestaties van kinderen en een verhoogde kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste.

Wat kan ik doen?
Gelukkig is het nu nog niet zover. Op dit moment liggen de plannen ter inzage en kan hiertegen bezwaar worden gemaakt door een ‘zienswijze’ in te dienen.
Wilt u geen tweede Schiphol in uw achtertuin? Dien dan voor 22 juli een schriftelijke zienswijze in (mail of brief). Dat is niet moeilijk, er zijn voorbeeldbrieven beschikbaar. Hoe meer bezwaren er binnen komen, hoe groter de kans dat geen tweede schiphol in de polder komt. Meer informatie en voorbeeldbrieven kunt u hieronder vinden. De voorbeeldbrieven kunt u uiteraard geheel naar eigen inzicht aanpassen.

Uw bezwaarschriften kunt u als volgt verzenden:

Per brief naar:
Provincie Flevoland
Aanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad
Postbus 55
8200 AB LELYSTAD

Per email naar: inspraak.luchthaven@flevoland.nl

Vermeld in elk geval uw naam, adres, postcode en woonplaats. Indien u dat wenst, kunt u verzoeken om vertrouwelijke behandeling van uw gegevens.

Voorbeeld bezwaar / zienswijze
- voorbeeld zienswijze (zienswijze zoals ingediend door Frank Pels);
- zienswijze van de actiegroep Vlieg op!
- voorbeelden van VIVF (Verontruste Inwoners Van Flevoland)
- voorbeeld Leefbaar Zeewolde
- voorbeeld van StEM Zeewolde

Meer informatie
- Officiële informatie en documenten
- Verontruste Inwoners Van Flevoland (VIVF)
- Tafel van Alders
- Bewoners Aanspreekpunt Schiphol;
- Milieucommissie voor luchtvaartterrein Lelystad
- De inspraak van GroenLinks

Contactgegevens GroenLinks
- Cees Meijer (fractie staten Flevoland)
- Paul Vermast (fractie GroenLinks Dronten)
- Frank Pels (fractie staten Flevoland)
- website GroenLinks Flevoland
- website GroenLinks Dronten

3 opmerkingen:

j pels zei

Hallo Frank,

We hebben de protesten tegen de uitbreiding van de luchthaven ondersteund met een brief naar de provincie

Je vader en moeder

Anoniem zei

Beste Frank,

Bedankt voor het vele voorwerk. Het vertrouwen in de politiek is niet meer zoals vroeger, zeker waar het gaat om de beslissers rondom dit soort zaken, fijn om te zien dat er ook nog politici zijn die zich bezighouden met andere prioriteiten dan geld en macht. Ik heb schaamteloos gebruik gemaakt van uw voorbeeld en een bezwaar ingediend. Ik hoop dat er veel meer volgen en dat het zin heeft! Power to the people.

Vriendelijke groet,
Yildiz Karadag-Vaartjes

m plomp zei

Hallo Frank,

Na het lezen van je ingezonden brief in de Krant van Flevoland heb ik direct mijn bezwaar tegen de uitbreiding van de luchthaven via de email vertuurd.

M. Plomp-Kuijper
Lelystad