Pagina's

zondag, juni 21, 2009

Een zonnige toekomst voor FlevolandOp 18 juni hebben de Flevolandse Staten op initiatief van de GroenLinks fractie unaniem een motie voor duurzame energie aangenomen. In de motie wordt het College verzocht om een revolving fund in te richten ten behoeve van inititieven voor duurzame energie opwekking, met name zonne-energie. Het fonds wordt gevoed door opbrengsten van de verkoop van de aandelen Essent en Nuon.

Een revolving fund betekent dat de financiƫle drempel (extra investering) aan de voorkant van het project wordt weggenomen. De initiatiefnemer gebruikt een deel van het positieve rendement (energie-opbrengsten) om het geleende bedrag af te lossen. Zo komt het uitgeleende geld weer terug in het provinciale fonds en is dit weer beschikbaar voor nieuwe leningen. Het voordeel is dat de middelen tot in lengte van jaren inzetbaar blijven. Met een revolving fund maakt eenmalig subsidiƫren plaats voor duurzaam financieren.

De motie is Statenbreed aangenomen. Het Statenbrede enthousiasme voor zonne-energie is deels te verklaren door het feit dat Flevoland al redelijk vol staat met windmolens waardoor het maatschappelijk draagvlak voor uitbreiding van windenergie gaat afnemen. Met de windmolens wordt momenteel in zo'n 50 % van het energiegebruik door huishoudens en bedrijven in de provincie voorzien. Om het percentage duurzame energie verder op te trekken is verbreding naar andere energiebronnen nodig.

Meer informatie:
- Adilia Roda (fractievoorzitter GroenLinks Flevoland) op omroep Flevoland over de zonne-energiemotie;
- artikel op website GroenLinks Flevoland;
- de motie zelf als PDF en Word-bestand;
- het initiatief voorstel zonne-energie van GroenLinks Flevoland(PDF);

Geen opmerkingen: