Pagina's

donderdag, april 02, 2009

Energie uit de bodem


In 2020 moet 20 procent van onze energie duurzaam worden opgewekt. Op dit moment wordt in Nederland 2,8 procent van onze energie duurzaam opgewekt. Dit betekent dat alle zeilen moeten worden bijgezet. In Flevoland wordt er overal ingezet op windenergie en een beetje op zonne-energie. Voor duurzame energie moeten we niet alleen naar boven kijken voor wind en zonne-energie, maar ook naar beneden. Ook uit onze bodem kan energie worden gewonnen. Met een relatief ondiepe filters kan warmte en koude uit de bodem worden gehaald. Wel is in dit geval nog een warmtewisselaar of warmtepomp nodig die elektriciteit verbruikt, daarom blijft de besparing van dit soort systemen beperkt tot maximaal 60 procent CO2 uitstoot. Dieper in de bodem, op circa 1800 meter diepte, is de bodem al zo’n 80 graden warm. Dit warme water kan rechtstreeks, dus zonder warmtepomp, worden gebruikt voor verwarming van woningen, bedrijven en kassen. Er zijn plannen om in de Noordoostpolder aardwarmte te gaan winnen voor verwarming van kassen.
Met aardwarmte en koude/warmteopslag kan ongeveer circa vier procent van de totale energiebehoefte van Nederland worden voorzien. Wind en zon zijn natuurlijk de belangrijkste bronnen van duurzame energie. Maar alle beetjes zijn welkom, dus ook nog een beetje aardwarmte hier, een beetje golfslagenergie daar en wat groen gas. Zo ziet onze energietoekomst er volgens GroenLinks uit.

Voor al deze technieken geldt dat eerst behoorlijk geïnvesteerd moet worden, en dat dit later terugverdiend kan worden. GroenLinks heeft daarom plannen voor een provinciaal revolving fund. Een revolving fund betekent dat de financiële drempel (grote investering) aan de voorkant weggenomen wordt. De initiatiefnemer gebruikt een deel van het positieve rendement om het geleende bedrag af te lossen. Zo komt het uitgeleende geld weer terug in het provinciale fonds en is dit weer beschikbaar voor nieuwe leningen. Het voordeel is dat de middelen tot in lengte van jaren inzetbaar blijven. Met een revolving fund maakt eenmalig subsidiëren plaats voor duurzaam financieren. Het revolving fund kan bij start éénmalig worden gevuld met een deel van de opbrengsten van bijvoorbeeld de verkoop van nutsbedrijven.

Meer over duurzame energie>>

Geen opmerkingen: