Pagina's

dinsdag, juni 10, 2008

Welkom in de slangenkuil

Met een welgemeend ‘Welkom in de slangenkuil‘ werd de nieuwe wethouder Jos Debreczeny welkom geheten door een niet nader te noemen gemeenteraadslid van de coalitie.
bron: Flevopost


De bijdrage van de oppositiepartijen VVD en Leefbaar Zeewolde bij de installatie van het nieuwe college van Zeewolde (CDA/ChristenUnie/PvdA-GroenLinks) was niet erg verheffend. De oud-wethouders Helma Lodders (VVD) en Michiel Schouten (Leefbaar Zeewolde) waren teleurgesteld maar hielden het nog netjes. De fracties van de VVD en Leefbaar Zeewolde gingen echter helemaal los. Eén van de nieuwe wethouders werd door de VVD aangeduid met 'pluche-plakker', hetgeen natuurlijk best knap is voor een compleet nieuwe wethouder die op dat moment nog niet eens geïnstalleerd was. De nog onfrissere en zuurdere uitspraken van de VVD en Leefbaar Zeewolde laat ik maar even buiten beschouwing.

Het moddergooien gaat echter gewoon door, ook na de raadsvergadering.

Piet Verschure (CDA) weet het goed onder woorden te brengen op de website van het CDA:

,,Beledigend en aanmatigend, andere woorden heb ik hier niet voor'', aldus fractievoorzitter Piet Verschure na de raad. ,, Voor de mensen op de tribune werd op deze manier wel duidelijk waarom de onderhandelingen voor een breed college zijn stukgelopen. De verhoudingen staan op scherp, daar helpen geen duizend ontgiftingsbijeenkomsten meer aan.''

Het lijkt nog geen dag geleden dat alle raadsleden zich hebben opgesloten in het gemeentehuis om langdurig en uitvoerig te spreken over omgang met elkaar. Het lijkt erop alsof al deze bijeenkomsten totaal geen effect hebben gehad. Want zeker na deze avond lijkt de toon weer gezet. In wat voor familie, vrienden en bekenden een feestelijke bijeenkomst had moeten worden, verzuurde de toon van Leefbaar Zeewolde en de VVD. De manier waarop zij de nieuwe wethouders van buitenaf schoffeerden, laat de CDA fractie achter met een gevoel van schaamte richting de nieuwe leden van het college.


Uiteraard moet Rein Zijlstra (Leefbaar Zeewolde) daar op reageren:

Daarnaast heb ik geconstateerd dat het door Jos Huizinga {nieuwe wethouder} ingediende CV mij uitermate geschikt leek om op een burgermeestersfunctie te solliciteren of misschien zelfs al gesolliciteerd te hebben. Is dat beledigend of wellicht juist complimenteus?
[...]
De opmerking van de afgelopen weken zijn uitgelokt gedrag. Ik vergelijk dit met een situatie die zich vroeger op mijn lagere school heeft voorgedaan. Een paar jongens maakten continu vervelende opmerkingen tegen een bepaalde leerling, zo nu en dan werd hij uitgescholden en werd zijn tas afgepakt. Je kent dit soort situaties wel. Na een aantal maanden is die leerling het eindelijk zat en op het moment dat er weer gescholden wordt duwt deze leerling een van de treiteraars omver. Deze rent vervolgens huilend naar de juffrouw en roep dat hij geslagen wordt.
[...]
Dat een en ander voor familie, vrienden en bekenden sneu was, is jammer
[...]

De complete uiterst zure reactie van Leefbaar Zeewolde lees je hier.

Het blijft voorlopig nog wel even ouderwets gezellig in de raadszaal van Zeewolde, met speciale dank aan de fracties van Leefbaar Zeewolde en de VVD.

Geen opmerkingen: