Pagina's

dinsdag, augustus 28, 2007

Opknapbeurt centrum Zeewolde een fiasco?

Allereerst een warm welkom voor de Google-zoekers die gezocht hebben op de woorden 'Zeewolde centrum zooitje'.

Wederom weer eens een item over de opknapbeurt van het centrum van Zeewolde. Volgens de website van de gemeente Zeewolde zou dit 4,8 miljoen euro mogen kosten, waarvan 800.000 euro Europese subsidie. Het werk zou volgens de oorspronkelijk planning in december 2006 klaar moeten zijn.
Hoog tijd om eens de balans op te maken. Het werk begon al goed met uitstel van een half jaar tot 30 juni 2007 omdat de natuurstenen niet geleverd konden worden door tsunami's in China. Sommige bronnen beweren echter, dat die tsunami's er nooit geweest zijn. Wel merkwaardig dat vergelijkbare projecten in Almere en Emmeloord geen last hadden van tzunami's en leveringsproblemen van natuursteen uit China.

Op de nieuwe opleverdatum van 30 juni 2007 moesten er nog wat 'kleine zaken' afgerond worden. We noemen in dit verband de complete Gelderseweg, het Horsterplein is met regen nog een zwembad, vele honderden meters niet gevoegd natuursteen en gebroken natuursteen op verschillende plaatsen. Ook minimalistische details als afdekplaten, banken, bomen, lichtmasten en fatsoenlijke ingangen voor een aantal winkels ontbraken. Waarschijnlijk zal er tot in december 2007 nog in het centrum gewerkt worden om deze -ahum- kleine details af te ronden. De uitvoeringsduur bedraagt hierdoor anderhalf jaar in plaats van het geplande half jaar. Op de website van de gemeente worden we opgeroepen onze agenda vrij te houden voor een openingsfeest op 21 en 22 september. Niet omdat het centrum klaar is, maar de website van de gemeente meldt zuinig dat 'het centrum weer toegankelijk is'.

Ondertussen lijken ook niet alle ondernemers in het centrum meer even gelukkig met de gang van zaken. Omroep Flevoland wist te melden dat de marktkooplieden € 1.500,00 per kraam zwijggeld promotiegeld hebben gekregen. Het verhaal gaat nog verder want een hoestende man in een regenjas in de parkeergarage bevestigt de geruchten dat ook de overige ondernemers promotiegeld een schadeloosstelling vanwege omzetverlies en andere narigheid willen ter waarde van een kleine 800.000 euro.

Ondertussen blijft de wethouder geheel in lijn met haar mediatraining dapper roepen dat het werk binnen het budget wordt uitgevoerd. Bouwprojecten die drie keer langer duren dan gepland worden echter zelden goedkoper. En hoe zat het nou ook weer met die 15.000 euro per dag boete voor de aannemer voor te laat opleveren? En was het echt nodig dat het allemaal zoveel langer duurde dan gepland? En wordt er nog wat gedaan aan het zwembad bij regen op het Horsterplein? Kortom een hele hoop vragen die nog niet beantwoord zijn. Met de aanpak van het centrum is een hoop overheidsgeld (ons geld dus) gemoeid en vele ondernemers verdienen in het centrum hun geld.
Het wordt volgens mij de hoogste tijd dat de gemeenteraad haar controlerende taak eens stevig oppakt door een enquête te houden. Hierbij kunnen alle betrokkenen worden gehoord en komt de onderste natuursteen boven. Er moet duidelijkheid komen over de technische keuzes die aan de orde waren, hoe de beheersing en sturing van het project waren geregeld, op welke wijze risico's van tevoren in kaart zijn gebracht en hoe het zit met de financiën, boeteclausules en claims. Ook de politieke-bestuurlijke verantwoordelijkheid zou eens nader bekeken moeten worden. Niet om direct politieke koppen te laten rollen, maar om ervan te leren voor alle toekomstige projecten.
Mijn boodschap voor de gemeenteraad: direct aan de slag!Geen opmerkingen: