Pagina's

maandag, november 06, 2006

Irak: bedrog en onvermogen

Irak: wat mij betreft was deze oorlog nooit begonnen.
We zijn inmiddels ongeveer zeshonderdduizend doden verder. Het is opvallend dat er geen betrouwbare cijfers over het aantal doden zijn. De Amerikanen houden namelijk alleen betrouwbare statestieken bij over het aantal doden die er vallen onder de militairen. De andere doden die er vallen - Irakezen, maar ook personeel van ingehuurde bedrijven - zijn blijkbaar minder belangrijk. Irak is inmiddels een choatisch moeras geworden, en het terrorisme - waar het toch om begonnen was - is alleen maar toegenomen, in plaats van afgenomen.

Een ander aspect van de oorlog is stelselmatig onderbelicht gebleven in de media: de kosten van de oorlog. Samen met Linda Bilmes van de Harvard University heeft Stiglitz de werkelijke kosten van de oorlog in Irak berekend. Als alle kosten worden meegerekend - ook de pensioenen en uitkeringen aan veteranen- bedragen de kosten tweeduizend miljard dollar (2.000.000.000.000 dollar). Dit is een onvoorstelbaar groot bedrag. Stel je eens voor: als ook maar een fractie van dit bedrag was ingezet voor de ontwikkeling van schone energiebronnen of ontwikkelingshulp. Wat had je dan wel niet allemaal kunnen bereiken?

Het lijkt er gelukkig op dat zelfs de Amerikanen er nu een beetje genoeg van beginnen te krijgen: deze week zijn Bush en de zijnen tijdens de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden hun meerderheid kwijt geraakt. Gaat Bush nu eindelijk een beetje inbinden?

Geen opmerkingen: