Hoe groot wordt de geluidsoverlast voor Biddinghuizen?
De overlast voor Biddinghuizen wordt erg groot. De uitvliegroute over de Oostvaardersplassen wordt waarschijnlijk geschrapt, want die is te gevaarlijk in verband met vogels en de dalende vliegtuigen richting Schiphol. Dit betekent dat al het opstijgende verkeer van Lelystad Airport over Biddinghuizen gaat komen. Bij westenwind stijgen de Boeings en Airbussen op van Lelystad Airport en maken een bocht richting Zeewolde. Vervolgens vliegen ze langs Gooiseweg richting Biddinghuizen. Hierbij mogen ze niet te hoog vliegen omdat ze onder de dalende vliegtuigen richting Schiphol door moeten vliegen. Ze mogen maximaal 3000 voet (900 meter) hoog vliegen in verband met het dalende vliegverkeer naar Schiphol. In de praktijk zullen ze om veiligheidsredenen ruim onder de 3000 voet blijven vliegen. Bij Biddinghuizen gaan ze rechtdoor voor bestemmingen in het westen en het noorden. Voor bestemmingen in het oosten en het zuiden slaan ze rechtsaf richting de Veluwe. Bij Biddinghuizen moet het gas er flink op. Op de Veluwe bevindt zich een laagvlieg-gebied voor defensie en een schietterrein voor artillerie en daar moeten de vliegtuigen hoog (minimaal 6000 voet, dus 1800 meter) overeen vliegen.
Maar er vliegen nu toch ook al grote verkeersvliegtuigen over Biddinghuizen?
Dat klopt, het dalende vliegverkeer naar Schiphol komt over Biddinghuizen heen. Dit vliegverkeer moet echter een minimale vlieghoogte van ongeveer 2 kilometer hebben op het moment dat ze Biddinghuizen passeren. Het opstijgende vliegverkeer van Lelystad Airport vliegt straks twee keer zo laag om hier onderdoor te vliegen. Een vliegtuig dat twee keer zo laag vliegt produceert vier keer zoveel geluid. Bovendien gaat het straks om opstijgende toestellen die bovendien vol gas geven om voldoende hoogte te hebben boven de Veluwe. Hierdoor produceert het vliegtuig – met uitzondering van de start op Lelystad Airport – maximaal geluid.
Wat ga ik er van merken?
Biddinghuizen krijgt vooral last van het opstijgende vliegverkeer en in mindere mate van dalende vliegtuigen. Het gaat in totaal om zo’n 80 vliegtuigen per dag. Vermoedelijk zullen alleen ‘prijsvechters’ gebruik maken van Lelystad Airport. Deze vliegmaatschappijen zijn gebaat bij het aankomen of vertrekken op ‘commercieel’ lucratieve tijden. Dit betekent vooral in de vroege ochtend van 6.00 tot 8.00 uur en in de avond van 21.00 tot 23.00 uur veel geluidsoverlast (ook in het weekend). Lekker uitslapen met je raam open of ’s avonds lekker in je tuin zitten zal dan lastig zijn.
Wat kan ik eraan doen?
De procedure voor de uitbreiding van Lelystad Airport is gestart met de MER procedure. Hiervoor kan een zienswijze worden ingediend waarin je mag aangeven welke zaken er volgens jou in de MER moeten komen. Het is verstandig om dat nu al te doen, want de vliegroutes liggen op dit moment nog niet vast. Dit kan tot uiterlijk 16 september 2013.
In de zomer van 2014 is het volgens de huidige planning mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen het formele luchthavenbesluit. Bezwaar maken heeft zin, plannen voor de uitbreiding van de luchthaven werden al vier keer eerder door de Raad van State naar de prullenbak verwezen. Als je jezelf aanmeldt op de nieuwsbrief op deze website, dan word je automatisch op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.
Indienen van een zienswijze voor startnotitie MER
Meer informatie
Alle informatie over de MER en aanvraag tot uitbreiding van de luchthaven Lelystad vind je op de website van het ministerie.
Hier vind je een alternatieve link voor het downloaden van de voorbeeldzienswijze.
3 opmerkingen:
Beste Frank,
Zijn er veel zienswijze's ingevuld of heb je daar geen inzicht in? Ik ben erg benieuwd naar deze ontwikkelingen.
Deze website is door 2000 unieke bezoekers bezocht. Mijn voorbeeld zienswijze is 123 keer gedownload.
Beste Frank
zijn er al nwe ontwikkelingen duidelijk over dit onderwerp?
grt Erik
Een reactie posten