Pagina's

dinsdag, mei 18, 2010

GroenLinks tegen privacyschendende OV-actie

Flevoland biedt reizigers met de OV-chipkaart 20 procent korting op busreizen. Maar anoniem reizen met de OV-chipkaart mag dan niet meer. De gebruiker moet voor deze korting dus zijn privacy opgeven. GroenLinks Flevoland keurt dit af en gaat dit aan de orde stellen.

GroenLinks Statenlid Adilia Roda hierover: "Wij zijn voorstander van de OV-chipkaart die vele voordelen biedt. Het bezit van de chipkaart moet dan ook worden gestimuleerd'. Met deze kortingsactie heeft Roda veel moeite. 'De korting geldt alleen op een persoonlijke chipkaart. Al je reistransacties in de systemen van de OV-bedrijven en Translink Systems worden vastgelegd. Hiermee is dus precies bekend waar en wanneer je gereisd hebt en niet iedereen zit hierop te wachten."

In het verleden heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aangegeven dat reizigers niet door prijsdruk gedwongen mogen worden hun anonimiteit op te geven. "Deze kortingsactie staat haaks op de intenties van het CBP" aldus Roda die hierover vragen zal stellen in de Statencommissie Werk op 20 mei 2010. Roda meent dat ook mensen met een anonieme chipkaart van deze korting moeten kunnen profiteren.

UPDATE: bericht en interview op omroep Flevoland.

UPDATE 2: De beveiliging van de website Ervaarhetov.nl blijkt zo lek als een mandje. Ook Flevoland laat haar kortingsactie via deze website lopen. Weer een extra reden om te kiezen voor een anonieme OV-chipkaart.

Geen opmerkingen: