Er lijkt een nieuwe kernwapenwedloop op gang te zijn gekomen. Hiermee bedoel ik niet de ' schurkenstaten' zoals Noord-Korea en Iran. Ook bedoel ik niet de staten waarvan het een publiek geheim is dat ze kernwapens hebben of daaraan werken (Zuid-Afrika, Israël, .....).
Nee, het gaat hierbij om de Verenigde Staten en Engeland die aan een nieuwe kernwapenwedloop zijn begonnen.
De Amerikaanse regering heeft het kernwapenlaboratorium Lawrence Livermore opdracht gegeven een nieuwe waterstofbom te ontwikkelen, de Reliable Replacement Warhead (RRW). De kosten zijn onbekend, maar het zullen wel weer de nodige miljarden zijn.
Een waterstofbom (H-bom) is het krachtigste kernwapen dat de mens ooit heeft uitgevonden. Het gebruikt de hitte en drukgolf van een 'normale ' kernbom van plutonium om kernfusie op gang te brengen. Het gevolg van deze kernfusie is een enorme druk- en hittegolf (300 miljoen graden Celsius) die een land als Nederland in één keer van de kaart veegt. De directe radioactieve straling doodt de mensen direct rondom het gebied van de druk- en hittegolf. De radioactieve deeltjes worden hoog de atmosfeer in geblazen en verspreiden zich over een groot deel van de aarde. Het vrijkomende stof blijft tientallen jaren in de atmosfeer en schermt zo het zonlicht af wat een nucleaire winter veroorzaakt. Diegenen die de eerste drukgolf, hitte, en directe radioactieve straling hebben overleefd zijn niet te benijden. De radioactieve fall-out zorgt voor een enorme radioactieve blootstelling wat leukemie, kanker, onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen zal veroorzaken.
Het effect van een H-bom is dusdanig groot, dat ik mij niet kan voorstellen dat er ooit een weldenkend mens een dergelijk wapen zal inzetten. De voormalige Sovjet-Unie heeft ooit een keer een bescheiden H-bom met de naam 'Big Ivan' laten ontploffen (filmpje).
En nu gaan de Verenigde Staten dus een nieuw type H-bom ontwikkelen. Hiermee doorbreekt de Amerikaanse regering het eenzijdige moratorium dat Bill Clinton destijds had afgekondigd op de ontwikkeling en het testen van nieuwe kernwapens.
In Engeland doen ze het nog ruiger. Daar gaan ze voor vijftien miljard nieuwe kernonderzeeërs bouwen om kernwapens te kunnen lanceren. En dat is de begroting op dit moment. Tegen de tijd dat dit soort defensieprojecten klaar zijn, is er minimaal het viervoudige van het oorspronkelijk budget uitgegeven. Ook geven de Britten de komende jaren nog eens 2,93 miljard uit aan de ontwikkeling van nieuwe kernbommen in hun kernwapenfabriek in Aldermaston.
Ze denken dit nieuwe kernwapentuig nodig te hebben om ' landen als Iran aan te kunnen pakken'. Ik mag toch hopen dat dit niet serieus bedoeld is: nieuwe kernonderzeeërs met kernwapens (Trident raketten) ontwikkelen om een land als Iran aan te kunnen pakken.
Twee Westerse grootmachten investeren weer fors in de ontwikkeling en bouw van kernwapens, misschien wel met ons pensioengeld. Maar je leest er bijna niets over in de media. Nieuwe kernwapens? Blijkbaar vinden we het de gewoonste zaak van de wereld.
Zelf zou ik het liefst een kernwapenvrije wereld zien, maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik dat nooit meer ga meemaken.
Het ontwikkelen van nieuwe kernwapens is grote onzin om de volgende redenen:
1. militair
Met het huidige ' normale' defensieapparaat (luchtmacht, leger, vliegdekschepen) kunnen de Verenigde Staten elke willekeurige (schurken)staat binnen enkele dagen op de knieën dwingen.
Kernwapens hebben zo'n grote impact dat het gebruik ervan - zelfs het dreigen ermee - geen reële militaire optie is of ooit zal worden. Het ontwikkelen van nieuwe kernwapens en onderzeeërs om deze af te vuren is ook vanuit militair oogpunt grote onzin.
2. Humaan
Geen enkel weldenkend mens zal ooit overwegen om een kernwapen in te zetten. Waarom dan nieuwe ontwikkelen?
3. Economisch
Met het huidige kernwapenarsenaal van korte-, lange- en middellangeafstandsraketten, onderzeeërs en tactische kernwapens voor vliegtuigen en artillerie kunnen de Verenigde Staten op elke plek op deze wereld kernwapens inzetten. Waarom miljarden steken in nieuwe kernwapens?
Laten we hopen dat een wisseling van leiderschap in de Verenigde Staten en Engeland er voor zorgt dat de plannen voor nieuw kernwapentuig weer in de ijskast verdwijnen.
1 opmerking:
citaat:eerste waterstofbom, met de codenaam Ivy Mike, werd op 1 november 1952 (plaatselijke tijd; het was nog 31 oktober in de VS), tot ontploffing gebracht op het atol Eniwetok (dat hoort bij de Marshalleilanden). Deze explosie (10 megaton TNT .
Dit was niet de sterkste bom ooit uitgevonden dat was de TSAR BOMBA een russische bom met een kracht die gelijk staat aan 50 Mega ton TNT en werd getest op Nova Zembla ( de paddestoel wolk kwam 64 km hoog) maar doordat de gassen die hierbij vrijkomen op een eventuele aanval op Amerika zou ook rusland door de gassen van hun eigen bommen worden geraakt.
De bom H-Bom is zo sterk om dat hierbij gebruik wordt gemaakt van kernfusie in plaars van kernsplitsing
Mijn punt :je kan niet zeggen dat ze oppeens iets nieuws hebben uitgevonden dit was al veel eerder gedaan .
Hoogachtend,
Prof.J.K Janssen
Universiteit van Phoenix
Afd. Kernfysica
Een reactie posten