Pagina's

zondag, oktober 31, 2010

Ook OV-korting met anonieme OV-chipkaart

Flevoland biedt reizigers met de OV-chipkaart 20 procent korting op busreizen. Maar anoniem reizen met de OV-chipkaart mag dan niet meer. De gebruiker moet voor deze korting dus zijn privacy opgeven.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen wil dat zijn gegevens worden vastgelegd zodat precies te achterhalen is waar en wanneer je gereisd hebt. De niet-te-kraken beveiliging van de actiewebsite Ervaarhetov.nl bleek eerder dit jaar zo lek als een mandje te zijn. De privĂ©-gegevens van duizenden mensen lagen op straat. Weer een extra reden om te kiezen voor een anonieme OV-chipkaart. Er is voor deze aanbiedingsactie geen enkele reden om deze alleen toe te passen voor persoonlijke OV-chipkaarten.

GroenLinks meent dat de aanbiedingsacties een vorm van prijsdwang zijn en daarmee in strijd met de geest van een advies van het CBP. Het college stelde in 2005 dat: “De niet op naam gestelde kaarten die vervoerders gaan introduceren moeten gebruikt kunnen worden onder faire voorwaarden: er mag geen situatie ontstaan waarin reizigers zich, bijvoorbeeld door prijsdruk, gedwongen zien om met gepersonaliseerde kaarten te reizen, waar zij dit niet willen”.

GroenLinks Flevoland heeft dit eerder aan de orde gesteld en schriftelijke vragen gesteld. De antwoorden zijn hier te lezen en komen er kort op neer dat de provincie Flevoland meent hiermee te voldoen aan de regels. Ook de tweede kamerfractie heeft vragen gesteld aan de minister en vergelijkbare antwoorden gekregen.

Paul Vermast - gemeenteraadslid voor GroenLinks in Dronten - laat het er echter niet bij zitten en heeft in samenspraak met de tweede kamerfractie en de statenfractie van Flevoland op persoonlijke titel een oordeel gevraagd aan het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwestie. Paul Vermast doet dit op persoonlijke titel omdat het CBP enkel klachten van direct belanghebbenden (personen) in behandeling neemt.

Paul Vermast: "Ik ben van mening dat de aanbiedingactie van de provincie Flevoland, een schoolvoorbeeld is van prijsdwang: ik kan alleen profiteren als ik mijn anonimiteit wens op te geven. Ik kan ook geen enkele reden bedenken waarom mijn persoonsgegevens relevant zouden zijn bij deze kortingsactie. Iedereen komt immers in aanmerking."


Ook Tweede Kamerlid Ineke van Gent staat achter deze actie: “GroenLinks wil dat dergelijke kortingsacties ook voor anonieme chipkaarthouders opengesteld worden. Maar de minister blijft de boot afhouden.”

Meer informatie kun je vinden op de website van Paul Vermast.

Geen opmerkingen: