Pagina's

zondag, februari 01, 2009

Architectural Intercourse in Urk


Bericht op website De Speld:

Ontwerp flatgebouw 'pure viezigheid'

Er is flinke beroering ontstaan in Urk over de uitbreidingsplannen aan de oostkant van het dorp. Het gemeentebestuur is bezig met het realiseren van flatgebouwen met appartementen en een aantal vakantiewoningen, om zo het toerisme in het dorp te versterken. De vereniging ‘Houdt de Noordoost netjes’ dreigt echter de bouw van één van de flats tegen te houden omdat zij het ontwerp niet vinden passen binnen de ‘grenzen van de goede zeden’.
Het probleem van de Urker vereniging is dat de te bouwen flat in een meertje staat dat omringd is door een ringdijk. Volgens de vereniging lijkt het geheel op uitvergrootte coïtus met het meer en de dijk als vulva en de flat als penetrerende schacht. “Pure viezigheid, en dat willen we hier op Urk niet. Dat er niemand eerder aan de bel durfde te trekken is echt schandalig” zegt Klaas Hoekstra, voorzitter van ‘Houdt de Noordoost netjes’.
De ontwerper, Remco Haas van HaasVandeplasArchitecten uit Groningen, reageert verbaasd als hij de reden van het protest te horen krijgt: ”Soms krijg je in dit soort dorpen klachten over de hoogte van de flat, of dat het te modern zou zijn. Toen ik begreep wat het echte bezwaar was, heb ik me toch wel even achter de oren gekrabd. De vorm van de kavel, de bestaande wegen en de natuurlijke waterlopen dwongen me tot dit ontwerp. Ik was me van geen kwaad bewust en heb zeker niet opzettelijk willen choqueren.”
De gemeente Urk zit met de zaak in haar maag, en gaat onderzoeken waarom het controversiële ontwerp niet eerder ter discussie is gesteld. Ook wordt bestudeerd of er misschien nog aanpassingen mogelijk zijn om het geheel binnen de grenzen van het fatsoen te krijgen. De plaatselijke SGP toont zich strijdvaardig, en heeft al aangegeven desnoods tot de hoogste instanties door te willen procederen: ‘Wij drijven zaken niet graag op de spits, maar er zijn grenzen aan ons geduld.’Lees verder op De Speld>>

Geen opmerkingen: