Pagina's

zondag, december 14, 2008

Wederopbouw van Irak een mislukking

De USA brengt democratie met tanks en bommenwerpers naar Irak. En dat voor nog geen 100 miljard weggegooid geld.

De door de Amerikanen geleide wederopbouw van Irak, die ruim 100 miljard dollar heeft gekost, is een mislukking geworden. Bureaucratische machtsstrijd, onwetendheid van de Iraakse samenleving en de spiraal van geweld zijn daar debet aan. Dat meldde The New York Times zondag op zijn website.
[..]
Daarin wordt onder meer voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell geciteerd. Na de invasie in 2003 bleef het ministerie van Defensie aantallen Iraakse veiligheidskrachten verzinnen, aldus Powell. ‘Het getal steeg 20 duizend per week!. We hebben er nu 80 duizend, we hebben er nu 100 duizend, we hebben er nu 120 duizend.’
[..]
Irak is het grootste Amerikaanse wederopbouwproject sinds het Marshall-plan na de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste conclusie is dat de Amerikaanse regering na vijf jaar nog altijd niet het beleid, de technische capaciteit en de organisatorische structuur op poten heeft die nodig is voor een project van dergelijke omvang.
[..]
In het rapport wordt het voorbeeld genoemd van een Amerikaanse overheidsfunctionaris die binnen vier uur moet bepalen hoeveel kilometer wegdek in Irak er moet worden hersteld. Zijn haastige schatting wordt onmiddellijk en zonder check overgenomen. Vorige rapporten van de Sigir (Special Inspector General for Iraq Reconstruction) waren ook al vernietigend.
[..]
GroenLinks-fractieleider Femke Halsema wil dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen over het rapport horen, kondigde zij zondag aan.


Bron: De Volkskrant

Geen opmerkingen: