Pagina's

zondag, november 30, 2008

Uitslag waterschapsverkiezingen

En dan hierbij de uitslag van de zinderende waterschapsverkiezingen bij Waterschap Zuiderzeeland (Flevoland). Blijkbaar niet belangrijk genoeg voor omroep Flevoland, maar natuurlijk wel op FrankPels.nl.

Na definitieve telling blijkt dat 22,7% van de Flevolanders heeft gestemd voor de verkiezingen van Waterschap Zuiderzeeland. [...]
De achttien verkiesbare zetels worden als volgt verdeeld:

Water, Wonen en Natuur 6 zetels
Werk aan Water Flevoland 3 zetels
CDA 2 zetels
Algemene Waterschapspartij 2 zetels
VVD 2 zetels
ChristenUnie 2 zetels
Partij voor de Dieren 1 zetel

Daarnaast zijn er in het nieuwe bestuur van Waterschap Zuiderzeeland zeven geborgde zetels. Dit zijn zetels voor belangen die volgens de wet minimaal in het bestuur moeten voorkomen. De verdeling van deze zeven zetels is als volgt:

Kamer van Koophandel 3 zetels
LTO 3 zetels
Bosschap 1 zetelHet door GroenLinks gesteunde Water, wonen en natuur heeft het erg goed gedaan. Verder natuurlijk bijzondere felicitaties voor Janet de Jong die namens de partij voor de dieren mag toetreden tot het waterschapsbestuur.

Tot zover het positieve over de waterschapsverkiezingen. Met een opkomst van slechts 22,7% (nog minder dan het landelijk gemiddelde), rare stembiljetten, veel ongeldige stemmen en slechts in twee van de zes Flevolandse gemeenten verkiezingsborden zijn de verkiezingen niet echt een succes.

Het waterschap houdt zich voornamelijk bezig met beheerstaken en niet met politiek. Misschien maar gewoon opheffen dat waterschap en de taken onderbrengen bij de provincie? In Flevoland vallen de provinciegrenzen en de grenzen van het waterschap precies samen, dus dat is gemakkelijk te regelen. De provincie houdt zich nu al bezig met o.a. beheerstaken op het gebied van grondwater en wegen. Het beheer van het water kan daar best aan toegevoegd worden. Dat schilt weer een bestuurslaag.

UPDATE: toch nog een bericht op de site van omroep Flevoland.

Geen opmerkingen: