Pagina's

donderdag, oktober 16, 2008

Alsnog duidelijkheid over Irak?


Uit het NRC:

RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen vrij te geven van de ministerraad waarin de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak werd besproken. „Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde”, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.

Taselaar stelt dat net als in verscheidene andere landen ook de Nederlandse politiek verantwoording moet afleggen over de reden van de oorlog. „Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden.” De hoofdredacteur vindt dat de politiek die openheid krampachtig tegenhoudt. „Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt.”
[...]
„Wij vinden het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog. Of je nou voor of tegen die oorlog was - waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? Als de politiek √≠ets zou kunnen doen om de kloof met burgers te dichten, is het verantwoording afleggen in deze zaak.”


Geen opmerkingen: