Pagina's

zondag, augustus 19, 2007

'succesvolle' marktwerking op het spoor

De journalist Wim Doesborgh van de Gelderlander heeft een rapportage gemaakt over de “Maaslijn” (de Veolia-treinverbinding tussen Nijmegen en Roermond). Deze treinen rijden zelden op tijd en zitten over het algemeen bomvol. Wim Doesborgh beschrijft in zijn artikel hoe smerig, onhygienisch en ranzig deze treinen zijn.

Hieronder een aantal citaten uit het Gelderlander-artikel:
We rijden in treinstel 3210 van Veolia van Nijmegen naar Roermond, de Maaslijn. Een vuilnisbelt op rails. Onder de stoelen en roosters, in de gangpaden en op de zittingen begluren de vele etensresten, snoeppapiertjes, draadjes, stofwolkjes, blikjes en andere viezigheden ons voortdurend. […] “Vindt u dit vies?”, vraagt een meneer verbaasd, “dan moet u eens op andere dagen komen kijken, dan is het nog veel erger. Vooral als er flesjes rondslingeren die nog half gevuld zijn. Dat is pas echt een smeerboel.” […] De omroepinstallatie gaat met veel geknetter aan. De spreker kondigt het volgende haltestation aan, maar dat is door de vervorming onverstaanbaar. “Deze treinen zijn zo gammel”, spreekt een oudere heer ons aan, “dat je moet oppassen voor je eigen veiligheid. Laatst zei een conducteur me dat ik niet zo tegen de deur moest leunen, anders zou die er wel eens uit kunnen vallen!”
[…] We willen een sanitaire stop maken op de wc van onze 3210. Een nachtmerrie. Een beschrijving van het sanitaire niveau in deze trein zal de censuur van een fatsoenlijke krantenredactie nooit overleven.


Lang leve de marktwerking op het spoor!

Geen opmerkingen: