Pagina's

maandag, april 16, 2007

Warmte niet goed voor centrum

De werkzaamheden in het centrum van Zeewolde verliepen al niet erg soepel. Nu lijkt zich een nieuw probleem te openbaren. De aangebrachte natuursteen lijkt niet bestand te zijn tegen de warmte van de afgelopen dagen. In de Raadhuisstraat is de natuursteen omhoog gekomen en gebarsten. Materiaalfout? Ontwerpfout? Uitvoeringsfout?

Ik weet het niet, daarom heb ik het maar eens gevraagd aan de gemeente. Zodra ik meer weet, zal ik het hier melden.

Update: omroep Flevoland heeft er een item over gemaakt.
Update2: er is nu ook een TV-verslag. De gemeente Zeewolde laat er een onafhankelijk deskundige naar kijken.
3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit lijkt wel heel erg op een uitvoeringsfout. Iedereen die wel eens laminaat heeft gelegd thuis, weet dat je bij uitzettende en krimpende materialen moet zorgen voor ruimte om het materiaal te laten werken. Hetzelfde bij bijvoorbeeld spoorrails: daar worden ook buffers ingebouwd zodat de spoorstaven kunnen uitzetten bij warm weer.

Anoniem zei

Hebben we het hier over hetzelfde probleem als waarmee de gemeente Leeuwarden geconfronteerd werd? Daar worden ook de klinkers uit China gehaald. En die klinkers blijken met regelmaat los te liggen. Als je hier goed naar de klinkers kijkt (ook uit China?) dan kun je voor dezelfde problemen vrezen. Allemaal lekker voordelig ingekocht, maar kwalitatief minder, met wellicht alle extra kosten van dien. Staat de gemeente Zeewolde dit ook allemaal te wachten?
En over duurzaamheid gesproken: wat is er zo duurzaam om de bestrating helemaal uit China te halen? Kan de gemeente dat uitleggen?

Frank Pels zei

@Koen: de gemeente en de aannemer hebben een expert gevraagd ernaar te kijken. We wachten dit even af.

@Cees: ik heb gezocht op internet. Het D'66 gemeenteraadslid Paula van Maanen uit Zoetermeer heeft een aantal Chinese ' natuursteendrama's' op een rijtje gezet. Hieronder zit ook het natuursteendrama in Leeuwarden waar ze voor 850.000 euro opnieuw hebben moeten herstraten omdat de aangelegde Chinese natuursteen niet aan de eisen voldeed. Ik weet uiteraard niet wat er op deze plaatsen mis is gegaan met de natuursteen, dus het trekken van vergelijkingen is daarom lastig.

Waarom het spul uit China moet komen is mij ook niet bekend. Even digitaal rondsnuffelen bij wat leveranciers leert echter dat het natuursteen (vooral de grotere partijen) meestal niet uit Europa komt. Vermoedelijk kunnen de Europese steengroeves niet deze hoeveelheden natuursteen van deze kwaliteit leveren.

PvdA/GroenLinks blijft de werkzaamheden in het centrum met argusogen volgen. Wordt (ongetwijfeld) vervolgd......