Pagina's

woensdag, februari 21, 2007

wat verbergt Balkenende?

Vandaag stond deze foto op Sargasso. Deze eenzame betoger vraagt aandacht voor een groot gemis in het regeeraccoord: het onderzoek naar het wat, hoe en waarom van de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak.

Ik was en ben nog steeds tegen deze oorlog. Ik ben samen met bovenstaande man ook nog steeds razendbenieuwd waarom Nederland de oorlog in Irak destijds moest steunen. In Engeland bleek dat Campbell - de voorlichter van Tony Blair- hoogstpersoonlijk de rapporten van de inlichtingendiensten over massavernietingswapens wat had opgeleukt. Vervolgens liet hij ook nog de naam van David Kelly - de bron van de BBC over het opgeleukte inlichtingenrapport - uitlekken. David Kelly pleegde vervolgens zelfmoord. Het gevolg was dat de positie van Campell onmogelijk werd en dat Campbell moest opstappen.
Ik ben erg benieuwd welke informatie Balkenende had toen hij besloot de oorlog in Irak te steunen. Wist hij - of had hij redelijkerwijs kunnen vermoeden - dat het verhaal over de massavernietingswapens uit een dikke Amerikaanse duim was gezogen? Waarop baseerde hij zijn beslissing? Het feit dat het CDA zo hard zijn best doet om een onderzoek te voorkomen, doet het ergste vermoeden.

We zullen het waarschijnlijk nooit weten....

Geen opmerkingen: