Pagina's

Heleen Mees gooit knuppel in hoenderhok

NRC heeft een nieuwe columniste, namelijk Heleen Mees. Heleen - van huis PvdA-er - gooit direct de knuppel in het Hoenderhok (klik hier voor de hele column). Het volgende kunnen we namelijk lezen in haar column met de titel "Benepen, bangelijke internetters":

"Pfeijffer heeft gelijk als hij schrijft dat Nederland een kleinburgelijk, provinciaal en xenofoob land is geworden. Maar anders dan hij zie ik geen politieke voorhoede van betekenis die een samenhangende visie heeft ontwikkeld op de toekomst van Nederland. Wat ik zie zijn bange politici die naar de pijpen van het volk dansen. Politiek is niet voor bange mensen."

Ik ben het hier toch niet helemaal mee eens. Politici moeten uiteraard feeling houden met de samenleving - het zijn tenslotte volksvertegenwoordigers - om vervolgens aan te geven welke kant men op wil (visie). Politici zoals Jan Marijnissen, Femke Halsema en Andre Rouvoet hebben volgens mij een hele duidelijke visie. Ze kunnen er niet van beticht worden ' bange politici' te zijn ' die naar de pijpen van het volk dansen'.

Ook de internetgebruikers - door Time uitgeroepen tot persoon van het jaar 2006 - krijgen een veeg uit pan:

"De gemiddelde internetgebruiker, dat wil zeggen de gemiddelde Nederlander, is een benepen, bange burgerman die de globalisering, mogelijk gemaakt door datzelfde internet, uitsluitend ziet als een bedreiging voor zijn eigen bestaanszekerheid."

"Het zelfbewustzijn van de internetburger, die onzichtbaar en onkwetsbaar een grote mond heeft op websites als Telegraaf.nl en Geenstijl.nl, staat in schril contrast met de lage zelfdunk van de huidige generatie politieke leiders."

"Op GeenStijl, de Nederlandse tegenhanger van de populaire videowebsite YouTube.com raken puisterige jongens opgewonden van een bericht over de almaar groter wordende cupmaat van de Nederlandse vrouw."

Nu gaat Heleen wel erg kort door de bocht. De gemiddelde ' internetburger' bestaat niet. Een speurtocht langs diverse Blogs laat toch een heel ander beeld zien dan dat van 'benepen, bange burgermannen'.

Op Geenstijl wordt er massaal ' gereaguurd' op de column van Heleen onder de subtiele titel 'Stomme, lelijke PvdA trutten'. Met allerlei subtiele reacties zoals 'ga eens lekker deaud' en allerlei andere teksten die de tekstschrijvers bij daadwerkelijke uitvoering op flink wat jaren TBS komt te staan, bewijzen de 'reaguurders' helaas (deels) het gelijk van Heleen ten aanzien van GeenStijl-reaguurders.

Voor een inhoudelijke discussie over de column van Heleen verwijs ik graag door naar de site van Sargasso.

Geen opmerkingen: