Pagina's

zondag, december 24, 2006

het is niet voor niks

Ik ben inmiddels al weer ruim tien jaar werkzaam in de bodemsanering. Vaak hoor je relativerende opmerkingen zoals ' van een bodemverontreiniging is nog nooit iemand dood gegaan'. Helaas geldt dat niet voor het opruimen van bodemverontreinigingen, maar dat is weer een heel ander verhaal....

Onlangs las ik een bericht van het Milieu en Natuur Planbureau. Bodemsanering loont altijd! We doen het dus allemaal niet voor niks! Of zit er nog een addertje onder het gras?

Samenvatting:
Bodemsanering levert de komende honderd jaar 30 tot 140 miljard euro op aan gezondheidsbaten. Dat blijkt uit een analyse van het Milieu- en Natuurplanbureau. De hoogte van de 'winst' hangt af van de intensiteit van het gevoerde beleid. Zelfs als de overheid sanering aan marktpartijen overlaat, liggen de opbrengsten nog altijd 30 miljard euro hoger dan de kosten.
Als in Nederland alle vervuilde locaties gesaneerd worden, kunnen de opbrengsten oplopen tot 140 miljard euro. Meer dan 90 procent hiervan zijn de zogeheten gezondheidsbaten. Zo zal het aantal kankergevallen door blootstelling aan cadmium met honderden mensen afnemen.

De woningmarkt profiteert niet van bodemsanering. Bijna 15.000 hectare bouwgrond is vervuild, goed voor een half miljoen nieuwbouwwoningen. Hogere woningprijzen wegen na een eventuele sanering niet op tegen de hogere grondprijzen.

Uit de analyse blijkt verder dat veel Nederlanders zich zorgen maken over bodemverontreiniging, vergelijkbaar met de onrust over luchtvervuiling.

Geen opmerkingen: