Pagina's

zondag, december 03, 2006

Big brother


Morgen - 4 december - is een dieptepunt voor onze westerse democratie.

Morgen wordt in de Verenigde Staten het Automated Tracking System (ATS) in gebruik genomen. Het ATS is een nieuw computersysteem dat het 'terreurrisico' van elke reiziger moet evalueren en opslaan. Het systeem van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid combineert de gegevens van tal van overheidsinstanties met data die luchtvaartmaatschappijen moeten verzamelen, zoals adres, e-mailadres, creditcardgegevens en type maaltijd dat in het vliegtuig is genuttigd.

De uitgerekende 'terreurscore' wordt veertig jaar opgeslagen en is toegankelijk voor tal van instanties, behalve voor de betrokkene zelf, die hem dus ook niet kan aanvechten of corrigeren.

"Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is onze regering met zo'n massaal project begonnen om scores van 'risico-evaluatie' aan zijn eigen burgers toe te kennen", aldus de Amerikaanse Burgerlijke Vrijheden Unie (ACLU).

"Als een onbekende regeringscomputer u op basis van onbekende bronnen heeft gekenschetst als 'veiligheidsrisico' en begonnen is dat label te verspreiden bij overheidsinstanties, dan zult u geen reƫel middel hebben om uit te vinden waarom u dat label is opgeplakt noch om zijn geldigheid aan te vechten", aldus de ACLU.

Een andere burgerrechtenorganisatie, EFF, vreest dat "de regering zich opmaakt om miljoenen eerbare burgers scores van 'risico-evaluatie' te geven die hen hun hele leven zullen volgen", met alle consequenties van dien bij het zoeken van een baan.

Buitenlanders zou daarnaast de toegang tot de VS kunnen worden ontzegd. Het systeem zal worden gebruikt voor zowel Amerikanen als buitenlanders.

Dit computersysteem vormt een nieuw dieptepunt. Iedereen levert zijn vrijheid in en duizenden mensen krijgen waarschijnlijk onterecht een stempel ' veiligheidsrisico' opgeplakt om mogelijk enkele terroristen te traceren. Het middel is daarmee erger dan de kwaal. Het '1984' van Orwell is helaas weer een stapje dichterbij gekomen.

Geen opmerkingen: