Pagina's

vrijdag, november 17, 2006

hardhandige verhoren?

Schokkend nieuws van de Volkskrant vandaag: de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zouden gevangenen hebben gemarteld tijdens de missie in Irak. Volgens minister Kamp was er destijds onderzoek gedaan door de Marechaussee waaruit bleek dat er geen strafbare feiten waren gepleegd.

Om te beginnen was en ben ik van mening dat de Nederlanderse militairen niets te zoeken hebben in Irak. Maar hebben de Nederlanders zich nu geplaatst in het lijstje van westerse militairen die op een wel erg merkwaardige manier bijdragen aan de opbouw van de democratie en rechtstaat in Irak? We hadden al de Amerikanen gehad met de Abu Ghraib gevangenis. Ook de Duiters hadden al een schandaal (iets met schedels) met hun militairen in Afganistan. En dan nu: de Nederlanders?

Volgens minister Kamp valt het allemaal wel mee. Is het een storm in een glas water of een grove schending van het verdrag van Geneve? Gelukkig komt er een onafhankelijk onderzoek. Over een paar weken weten we meer.

Wat ik wel merkwaardig vind: dat een schandaal uit 2003 vijf dagen voor de verkiezingen naar buiten komt. Dat kan toch bijna geen toeval zijn........

Geen opmerkingen: