Pagina's

zondag, oktober 10, 2010

Rutte over de Islam

Onderstaande tekst stond op dinsdag 9 december 2008  in de Pers. Ik begrijp direct waarom Rutte zo graag met de PVV in zee gaat.

Wat betreft Mark Rutte beperkt de invloed van islam zich tot 'couscous eten'. 
- Wat is er joods aan de joods-christelijke traditie die staat in het beginselprogramma van de VVD? 
Oh, dat kan ik uitleggen! De christelijke traditie bestaat bij gratie van de traditie die er aan voorafging. De christelijke waarden wortelen allemaal in die joodse traditie. Die twee geloven onderscheiden zich fundamenteel van bijvoorbeeld het islamitische geloof. Uit het joods-christelijke gedachtengoed komt de scheiding tussen kerk en staat voort en het concept vergeving. Vergeving tref je in de islam niet aan. 
-Ex-minister Ella Vogelaar was zo warrig dat ze in de islam een waardevolle basis van onze traditie meende te zien.’ Ze stelde vast dat de islam nu eenmaal invloed heeft op onze cultuur. 
‘Voor zo ver dat gaat om couscous eten, vind ik het allemaal prima. Maar het kan niet zo zijn dat wij concessies doen op basiswaarden, zoals de gelijkwaardigheid van vrouwen of homo’s. Er zijn overeenkomsten, maar die punten zitten al in de joods-christelijke traditie. Daar heb ik de islam niet voor nodig. 
- Hard voor moslims om te horen dat hun geloof niets aan Nederland toevoegt. 
‘Ik zie inderdaad in hun waardenstelsel geen toegevoegde waarde.’

Geen opmerkingen: