Pagina's

zaterdag, februari 21, 2009

Geen kerncentrale in Flevoland


Er komt geen kerncentrale in de Noordoostpolder. Dat meldt RTL-nieuws. Er waren vijf locaties in Nederland waar eventueel een nieuwe kerncentrale zou kunnen komen. Twee locaties zijn afgevallen waaronder de Noordoostpolder.

De Westermeerdijk aan het IJsselmeer was de aangewezen plek in Noordoostpolder. Deze plek was uitgekozen vanwege de ruime beschikking over koelwater. Het water is nu de reden dat een kernreactor niet op deze plek komt. Het water zou bij een eventuele kernramp vervuild raken. De andere locatie die niet meer in aanmerking komt is de Moerdijk. Deze plaats is te dicht bevolkt. Plaatsen die overblijven zijn Borsele, Eems en de Maasvlakte. Het RTL-nieuws zou over een geheim document beschikken waar uit dit blijkt. De plannen voor de bouw van een nieuwe kernreactor komen uit de koker van regeringspartij CDA. Het ministerie van Economische Zaken begon in 2007 aan een Milieueffectrapportage voor een kerncentrale in de Noordoostpolder. In dit onderzoek is onder andere gekeken naar een veilige bedrijfsvoering en de invloed op volksgezondheid, natuur en landschap aan de orde.


Geen kerncentrale in Flevoland, dat is natuurlijk goed nieuws. Maar waarom eigenlijk nog een nieuwe kerncentrale? Het probleem van het kernafval dat nog eeuwen radio-actief blijft is nog lang niet opgelost.
Als techneut weet ik dat dergelijke grote constructies altijd haarscheuren zullen hebben. Dit betekent dat een kerncentrale ook bij normale bedrijfsvoering altijd een beetje zal lekken en zo de omgeving een beetje zal besmetten.
Het allergrootste bezwaar is echter de veiligheid. Met alles wat mensen maken en gebruiken gaat het volgens de wet van Murphy vroeg of laat een keer mis. Met alles wat je doet - zoals bijvoorbeeld autorijden of vliegen - loop je de kans dat het mis gaat. Het verschil zit vooral in het gevolg. Een auto- of vliegtuigongeval bijvoorbeeld is erg vervelend maar de gevolgen zijn vooral lokaal en blijven relatief beperkt (maximaal enkele honderden doden). Als er in een dichtbevolkt gebied als Nederland iets misgaat met een kerncentrale, dan worden miljoenen mensen blootgesteld. Nederland, maar ook delen van omliggende landen, wordt daarmee voor tientallen jaren volledig onbruikbaar voor bewoning. Zolang mensen en alles wat ze maken nog niet onfeilbaar zijn, zijn de risico's van kernenergie simpelweg veel te groot. Kijk ook nog maar eens naar de gevolgen van Tsjernobyl.

Weg met die plannen voor een extra kerncentrale, er zijn tenslotte uitstekende alternatieven.

Geen opmerkingen: