Pagina's

dinsdag, januari 29, 2008

De beste stuurlui (1)

College crisis in Zeewolde
Net voor de kerst trok de ChristenUnie de stekker uit de coalitie van de VVD, Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. De informateur van Leefbaar heeft vervolgens aan het CDA en PvdA-GroenLinks gevraagd het derde wiel aan de Leefbaar-VVD wagen te zijn. Deze dappere poging faalde echter volgens verwachting. Er werd een extern deskundige ingeschakeld en sindsdien houden de hoofdrolspelers de lippen stijl op elkaar.

Daarom maar eens een bloemlezing van de reacties.

Deel 1: Wiel Cleutjens, ex-wethouder

Ex-wethouder W. Cleutjens vindt de situatie schadelijk voor het imago van de politiek in Zeewolde. "Er moet toch uitgelegd worden, waarom het is misgelopen. De een zegt 'het college is los zand', de anderen 'herkennen zich daar niet in'. Dat betekent, dat er tenminste een iemand liegt."

Ook de rol van burgemeester G.J. Gorter roept volgens Cleutjens vragen op: "Normaal stemt het college over iets en bij een stand van 2-2 telt de stem van de burgemeester dubbel. Uit de situatie nu moet je concluderen, dat de burgemeester partij heeft gekozen voor de zittende wethouders. Dit moeten de burgers toch kunnen weten?"

Volgens Cleutjens moet de raad 'interpelleren': "Dat is een vorm van ondervraging, waartoe de raad bij wet het recht heeft. Ik zou als raadslid in het openbaar willen horen hoe de situatie lag. Dat lijkt me een voorwaarde voor het vormen van een nieuw college."


Uit de Stentor.

Geen opmerkingen: