Pagina's

zaterdag, april 07, 2007

Coffeeshop?

Wie op een mooie lente-avond door Zeewolde fietst kan op verschillende plaatsen de zo karakteristieke geur van wiet opsnuiven. Het betreft hier meestal groepjes van jongeren die staan te blowen. Toch heeft Zeewolde geen coffeeshop. Zeewolde hanteert het 'nulbeleid'.

Vorig jaar november meldde zich een ondernemer bij de gemeente. Hij wilde graag een coffeeshop beginnen. Op verzoek van de commissie werd er een notitie opgesteld over het softdrugsgebruik in Zeewolde. Volgende week wordt deze notitie besproken in de commissie.

Uit de notitie blijkt dat twaalf procent van de Zeewoldenaren wel eens wiet heeft gebruikt. Uit de jongerenenquete uit 2003 blijkt dat ruim 21 procent van de jongeren in Zeewolde wel eens of meerdere keren wiet heeft gebruikt.

Toch wil het college voorlopig vasthouden aan het nulbeleid. Een paar opmerkingen uit de rapportage:

De toegestane doelgroep in Zeewolde is te klein voor een coffeeshop, gemeenten van vergelijkbare grootte hanteren een nulbeleid.
Het lijkt mij nou typisch iets voor een ondernemer om te bepalen of er markt is voor een coffeeshop. De gemeente gaat toch ook niet bepalen hoeveel fietsenmakers, bakkers, doe-het-zelf-zaken, autodealers, kledingzaken, horlogemakers, .... er komen? Bovendien is ruim 40% van de bevolking van Zeewolde jonger dan 21 jaar. Deze leeftijdsopbouw wijkt af van de leeftijdsopbouw in gemeenten van vergelijkbare grootte.

Een coffeeshop komt de verkeersveiligheid niet ten goede
Wat is dit voor een gelegenheidsargument? Gaan we nu ook alle verkooppunten van alcohol sluiten?

Langdurig gebruik leidt wel degelijk tot gezondheidschade, terwijl we vanuit gezondheids- en veiligheidsaspecten druggebruik zoveel mogelijk willen beperken.
Gaan we nu ook alle verkoop van alcohol en tabakswaren in Zeewolde verbieden? Teveel snacks eten is ook niet goed. Direct ook maar vast alle snackbars sluiten? Teveel zon is ook niet goed. Op warme zomerdagen het strand sluiten? Snoepgoed in de supermarkten? Avondklok zodat mensen op tijd naar bed gaan? Verkoop van condooms aan jongeren verbieden om sex voor het huwelijk tegen te gaan?

Laat er geen misverstand over zijn: ik zie liever ook geen (soft)drugsgebruik (filmpje: blowen is niet slim). Maar het gebeurt op dit moment wel in Zeewolde (zie onderstaand filmpje). Uit de notitie blijkt dat het grootste deel van de softdrugs wordt geleverd door louche dealers en koeriers. Een coffeeshop haalt het gebruik uit de louche (criminele) sfeer en maakt het gebruik beter inzichtelijk en controleerbaar.
Daarom hoop ik dat volgende week de commissie niet weer het gebruikelijke we-doen-net-of-er-geen-probleem-is gedrag vertoont, maar een goede inhoudelijke discussie voert over het coffeeshopbeleid. Tot slot een suggestie: misschien ook eens serieus werk maken van preventie?

1 opmerking:

Anoniem zei

Er is inmiddels een nieuw initiatief aan de gang om de gemeente te laten zien dat er animo voor een (online)coffeeshop in Zeewolde is. www.rocky19lola.hyves.nl