Pagina's

dinsdag, februari 20, 2007

VVD creatief met waarheid

De provinciale verkiezingscampagnes draaien op volle toeren. Vorige week was de meest begeerde liberale vrijgezel van Nederland - Mark Rutte- op bezoek in Zeewolde (Rita is blijkbaar niet meer zo geliefd).

Het liberale gezelschap bracht ook het Oostvaarderswold weer ter sprake. Het Oostvaarderswold moet een brede ecologische verbindingszone worden die de Oostvaarderplassen via het Horsterwold met de Veluwe verbindt. De gang van zaken rondom de besluitvorming in de provinciale staten afgelopen najaar verdiende echter geen schoonheidsprijs.
Tweede kamerlid Snijder over het Oostvaarderswold: 'Eerst houdt hij (minister Veerman) vast aan een zo groot mogelijke zone, nu zegt hij ineens dat het allemaal wel wat kleiner had gemogen. Typisch weer het CDA'. Volgens Snijder moet er vooral gewerkt worden aan 'draagvlak'.

Typisch weer het CDA? Ik vind dat de VVD in deze kwestie wel een flinke klont boter op het hoofd heeft. Het was namelijk de provinciale VVD-fractie die op het allerlaatste moment tijdens de vergadering van de provinciale staten een voorgekookt plannetje uit de borstzak toverde. Samen met de overige coalitiepartijen werd vervolgens dit plan, zonder overleg met wie dan ook, door de provinciale staten gejast. Deze handelswijze van de VVD heeft heel veel ' draagvlak' gekost voor een op zich erg nuttige ecologische zone. Enige reacties op dit voorgekookte VVD-plannetje:
  • de belangengroep OBA zegt: ' achterkamertjespolitiek nekt boeren', 'desastreus besluit', ' waardeloos besluit', ' provinciale staten plaatst zich boven de landelijke wetgeving'
  • LTO-Noord zegt:' zwarte dag voor de landbouw in Zuidelijk Flevoland', 'slechter plan dan het oorspronkelijke collegevoorstel'
Verder beweerde Harry Dijksma -de VVD-lijsttrekker in Flevoland- dat ' het CDA en de ChristenUnie allebei recreatieve attracties op zondag dicht willen hebben. Dit is een slag in het gezicht van de ondernemers. Ze draaien op zondag 40 procent van hun omzet'.
Daar blijkt echter niets van waar te zijn. ' Absolute nonsens en stemmingmakerij' zegt de CDA-er Piet Verschure hierover, ' waar haalt die man het vandaan? In het hele verkiezingsprogramma van het CDA wordt daar met geen woord over gesproken. Maar je krijgt nu wel dat zo'n uitspraak een eigen leven gaat leiden en dat was wellicht ook de bedoeling'
Helma Lodders (campagneleider van de VVD) - die hierboven een beetje verliefd naar Mark Rutte kijkt - vindt echter wel dat Dijksma een punt heeft. De provinciale stemwijzer schijnt namelijk te melden dat het CDA voor sluiting van de recreatieve attracties op zondagen is.

De VVD gaat in deze verkiezingscampagne redelijk creatief met de waarheid om. Volgens mij moet er maar weer eens iemand een briefje gaan schrijven.

Geen opmerkingen: