Pagina's

maandag, januari 01, 2007

vrede op aarde? (2)

Een tijdje terug berichtte ik al over de florerende wapenhandel.
Rusland staat op dit moment met een wapenexport 7,4 miljard op derde plaats van wapenexporterende landen. Maar Rusland heeft ambities ! De Russische minister van Defensie Sergei Ivanov zei dat Rusland meer technisch geavanceerde wapens wil gaan ontwikkelen en verkopen om zijn status als ,,supermacht'' te behouden.Volgens de bewindsman kan Rusland geen supermacht blijven alleen op basis van zijn grootte en natuurlijke bronnen. Er moeten concurrerende producten worden gemaakt en internationale markten worden veroverd, verklaarde de minister.,,Een stabiele defensie-industrie draagt bij aan de ontwikkeling van verwante wetenschappelijke industrieën en aan de ontwikkeling naar een economie gebaseerd op onze ruwe grondstoffen en innovatie'', aldus Ivanov.
Wapens exporteren om supermacht te blijven. Maar goed: wat verwacht je anders van een land met Poetin als premier. Poetin zegt over zichzelf 'eens een KGB-er, altijd een KGB-er' . Nu snap ik ook waarom zijn politieke tegenstanders op onverklaarbare wijze ineens een ongezonde hoeveelheid polonium of het meer traditionele lood in hun lijf blijken te hebben. En zo'n land wil meer wapens gaan produceren en exporteren om 'supermacht' te blijven........

Vroeger had Rusland ' verboden steden' met honderden slimme koppen die wapentuig aan het ontwikkelen waren. Gelukkig heeft ondertussen een flinke braindrain in hun wapenindustrie plaatsgevonden en krijgt Rusland bijvoorbeeld zijn nieuwe superraket niet echter lekker omhoog. Dat is nog een geluk bij een ongeluk.

Maar ook Nederland gaat zeker niet vrijuit. Met een wapenexport van 1,2 miljard doen wij ook lekker mee. De organisatie Stopwapenhandel houdt de Nederlandse wapenhandel in de gaten. Waarom verkopen wij eigenlijk munitie aan Saoedi-Arabië, Kazachstan, Libanon, Israël, Pakistan en Peru? En wat doen grote klanten zoals Chili en Indonesië eigenlijk met onze wapens? Waarom horen we daar nooit iets van?
Of is dat onze VOC-mentaliteit?: handel is altijd belangrijker dan lastige vragen stellen over onbeduidende zaken zoals mensenrechten.

Geen opmerkingen: